طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF
طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF پیش از اجرای طرح، به منظور بررسی امکانسنجی و مطالعات کارشناسی نوشته می شود و هدف از آن بررسی فنی، مالی، اقتصادی و … طرح است تا سرمایه گذاران بتوانند از آن به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری در جهت سرمایه گذاری استفاده کنند. روش IQF ( Individual Quick Freezing) است که به معنای انجماد سریع می باشد و هدف از آن نگهداری مواد غذایی در دمای منفی 40 درجه سانتی گراد است. در صورتی که شما نیز علاقه مند به فعالیت در زمینه نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF هستید، برای اطلاع از تمامی جوانب طرح، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بیشتر بخوایند : نوشتن طرح توجیهی
معرفی محصول | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF ابتدا محصول مورد بررسی به طور کامل معرفی می شود و سپس بررسی های لازم بر روی آن انجام می گردد. مطالعات فنی در خصوص فرآیند تولید و نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF، ظرفیت های اقتصادی و همینطور میزان سرمایه مورد نیاز نیز در این طرح مورد بررسی قرار می گیرد.
محصول مورد بررسی در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF، دسته ای از مواد غذایی است که در تهیه انواع غذاها استفاده می شود و یا در رژیم غذایی به عنوان تنقلات کاربرد دارد.
از مهم ترین مواد غذایی که در رژیم غذایی انسان ها جای دارد، سبزیجات هستند که تامین کننده مواد ضروری بدن شامل انواع ویتامین ها، املاح معدنی و … هستند. اهمیت این دسته از مواد غذایی به اندازه ای زیاد است که بسیاری از دانشمندان علوم تغذیه آن را به پروتئین های گوشتی نیز ترجیح می دهند. امروزه شاهد رژیم غذایی گیاه خواری در افراد هستیم که به طور کلی گوشت را حذف کرده اند و دلیل این موضوع کامل بودن سبزیجات به عنوان غذای انسان است.
تمامی سبزی ها و میوه جات از محصولات کشاورزی هستند که هر نوع از آنها در فصول خاصی رشد و پرورش می یایند و در دیگر فصول سال امکان استفاده از آن ها کم تر است و یا به طور کلی عمر کوتاهی دارند. روش های مختلفی برای فرآوری میوه و سبزیجات در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد که از مهم ترین آن ها می توان به کنسرو کردن، انجماد، خشک کردن، تهیه مربا و … اشاره کرد. در تمامی این روش ها محصول نهایی دارای طعم و رنگ متفاوتی با میوه و یا سبزیجات اولیه و تازه است.
از روش ها و تکنولوژی های مدرن و جدید برای نگهداری سبزی و میوه ها به طوری که طعم، مزه، مواد مغذی، شکل ظاهری آن ها تغییر نکند، روش IQF ( Individual Quick Freezing) است که به معنای انجماد سریع می باشد و هدف از آن نگهداری مواد غذایی در دمای منفی 40 درجه سانتی گراد است.
مزایای نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF
وقتی سبزیجات به روش IQF نگهداری می شوند، در واقع به صورت م نجمد در تمامی فصول سال قابل دسترس هستند. از مزیت های نگهداری میوه و سبزیجات به این روش، حفظ شدن بافت محصول به همراه کلیه ویتامین ها و مواد مغذی موجود در آن است.
همینطور این روش از نگهداری میوه و سبزیجات در روش معمول صنعتی و خانگی چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد و همین می تواند نکته مثبتی برای سرمایه گذاری در این کار باشد.
با استفاده از طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF می توان میوه ها و سبزیجات تازه شامل گوجه سبز، توت فرنگی، چغاله و … را نیز برای مدت زمان طولاتی نیز نگهداری کرد و در دیگر فصل سال از آن ها استفاده نمود. از رایج ترین روش های نگهداری سیب زمینی به روش IQF می توان به فرنج فرایزز اشاره کرد.
کد آیسیک محصول
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF شامل موارد زیر است :
- کد آیسیک نگهداری سبزی ها : 15131112
- کد آسیسک نگهداری میوه ها : 15131111
- کد آیسیک برای سیب زمینی (فرنج فرایزر) : کد 15132021
شرايط واردات | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
بر اساس کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی برای واردات این محصول به کشور هیچ گونه محدودیتی در نظر گرفته نشده است و امکان واردات آن به بازار کشور با پرداخت حقوق گمرکی امکان پذیر است.
لازم به ذکر است با اینکه واردات این محصول به کشور محدودیتی ندارد اما به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده آن و حساسیت منفی بازار کشور به این نوع از مواد غذایی وارد شده به ایران، واردات این محصول در سطح پایینی قرار دارد.
موارد مصرف و كاربرد محصول | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
از انواع ميوه و سبزی های نگهداری شده به روش IQF در انواع غذاها، پیش غذاها، سالادها، اردوها و … استفاده می گردد. امکان استفاده از محصول نهایی این طرح در سطح خانگی و همینطور رستوران ها و مراکز تهیه غذا وجود دارد. این محصولات به صورت بسته بندی شده در پلاسـتيک هـای متـالايز سـلفون و آلومينيوم در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
سیب زمینی های تولید شده به این روش در مراکز فروش پیتزا، فست فودها، ساندویچی ها و رستوران ها نیز استفاده قابل توجهی دارد.
بررسی كالاهای جايگزين و تجزيه تحليل اثرات آن بر مصرف محصول
در صنعت غذا می توان محصولات مشابه را با محصول مورد بررسی در این طرح جایگزین کرد. اما جایگزین کردن محصولات غذایی چندان برای افراد مطلوب نیست، چراکه هر ماده غذایی طعم و مصارف خاص خود را دارد.
بنابراین در یک نگاه کلی می توان سبزی و میوه های تازه و مشابه را جایگزین محصولات تولید شده به روش IQF دانست که خب اغلب افراد نیز ترجیح می دهند از انواع سبزیجات و میوه ها به صورت تازه استفاده کنند.
اما استفاده از این محصول در زمان نبود محصولات تازه به خصوص در رستوران ها و برای گروه های مختلف جامعه از جمله شاغلین اهمیت بالاتری دارد. اما با توجه به اینکه تولید و نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF سبب می شود که کیفیت میوه ها و سبزیجات حفظ گردد، بیشتر خانوارها به خصوص خانوارها با سطح درآمد متوسط روبه بالا ترجیح می دهند از نوع منجمد برای استفاده راحت تر، استفاده کنند.
بنابراین میزان تقاضا برای ميوه و سبزی به روش IQF وابسته به قیمت محصولات تازه و همینطور میزان دسترسی به نمونه های مشابه به صورت تازه است.
اهميت استراتژيكی كالا در دنيای امروز | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
محصولات مورد بررسی در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF از مواد غذایی پرمصرف و پرکاربرد در خانواده ها است اما به طور کلی از هیچ گونه اهمیت استراتژیکی برخوردار نیست.
اما نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF می تواند از ضایع شدن محصولات کشاورزی در کشور جلوگیری کند.
كشور هاي عمده توليد كننده و مصرف كننده | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
از مهم ترین کشورهای عمده تولید کننده و نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF می توان به کشور های چين، روسيه، لهستان، آمريكا، هند، اكراين، آلمان، بلاروس و هلند اشاره کرد. البته در برخی محصولات شامل سیب زمینی، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت شیرین و … دیگر کشورها سهم بیشتری از تولیدات جهانی را به خود اختصاص می دهند.
اغلب کشورهای جهان جزو كشورهای عمده مصرف كننده این محصول هستند اما بیشترین سهم نیز متعلق به کشورهای اروپایی و آمریکا است.
شرايط صادرات | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
مطابق با مقررات وزارت بازرگانی برای صادرات محصولات تولید شده به روش نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF محدودیتی وجود ندارد، اما بهتر است از برخی ویژگی ها برخوردار باشد تا بتواند پا به بازار جهانی بگذارد. این ویژگی ها شامل موارد زیر است:
- برخورداری از مزيت رقابتی به لحاظ قيمت، کیفیت و توان مالی مناسب صادر کننده
- آشنايی كامل صادر کننده با امور تجارت جهانی
- رعايت كامل استاندارد های جهانی
- ارگانیک بودن مواد اولیه
دانش فنی و روش تولید
برای تولید محصولات مختلف شامل میوه ها و سبزیجات در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF از روش های مختلفی استفاده می شود که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
1.سيب زمينی منجمد ( فرنج فرايزر)
- شستشو
- پوست گیری
- خلال کردن
- شستشو
- بلانچينگ
- سرخ كردن
- انجماد سريع
- بسته بندی
سیب زمینی ها پس از برداشت از مزرعه، در داخل کیسه هایی قرار می گیرند و به وسیله کامیون هایی به کارخانه منتقل می گردند. پس از شست و شوی اولیه، سیب زمینی ها پوست گیری شده و تمامی قسمت های تیره و ناخالصی های آن ها جدا می گردد.
سیب زمینی های پوست گرفته شده و یکدست، به صورت خلال برش داده می شوند و پس از شستشوی مجدد، در داخل آب داغ قرار می گیرند تا آنزیم های موجود در آن ها از بین برود. خلال ها پس از اینکه رطوبت خود را از دست می دهند، به حالت نیمه سرخ درمی آیند و پس از خنک شدن، منجمد شده و به بازار عرضه می گردند.
2.نخود و لوبیای سبز تازه | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
- غلاف گیری
- شستشو
- بلانچینگ
- پخت
- انجماد سریع
- بسته بندی
نخود سبز نیز پس از برداشت در داخل کیسه های مخصوصی قرار می گیرد و توسط کامیون ها از مزرعه به کارخانه منتقل می گردد. پس از پشت سرگذاشتن مرحله غلاف گیری، دانه های نخود سبز شسته می شوند و وارد آب داغ می گردند. نخودهای نیمه پخته سریعا منجمد شده و آماده بسته بندی می گردند.
3.توت فرنگی و آلبالو
- دم گیری
- شست و شو
- حذف زوائد
- انجماد سریع
- بسته بندی
توت فرنگی و آلبالوهای رسیده پس از برداشت، در سبدهای حمل چیده می شوند و توسط کامیون هایی که مجهز به یخچال هستند، از مزرعه به کارخانه منتقل می گردند. توت فرنگی ها پس از دم گیری شدن و جدا شدن ناخالصی ها، منجمد شده و بسته بندی می گردند.
آخرین مرحله از فرآیند تولید، بسته بندی محصولات است که پس از آن روانه بازار می شوند. لازم است اشاره کنیم که محصولات پس از بسته بندی برای مدت زمان کوتاهی در انبار محصولات قرنطینه می شوند تا اگر دارای آلودگی و یا میکروبی بودند، به وسیله تغییر رنگ، سوراخ بودن بسته بندی و … شناسایی گردند و در نهایت محصولات سالم روانه بازار شوند.
ماشين آلات و تجهیزات مورد نیاز
برای راه اندازی خط تولید نگهداری سبزی و میوه منجمد به روش IQF به دو دسته از ماشین آلات نیاز است. دسته اول ماشین آلات مرتبط با آماده سازی، پوست گیری، دم گیری، شستشو، بلانچینگ و بسته بندی هستند و دسته دوم نیز تجهیزات مورد نیاز برای انجماد به روش IQF هستند.
لازم است اشاره کنیم که گروه اول از ماشین آلات به راحتی در داخل کشور قابل تهیه است و مشکلی در این رابطه وجود ندارد. اما از آنجایی که روش انجماد IQF از روش های جدید در کشور محسوب می شود و کشورمان در آن تجربه زیادی ندارد، تهیه تجهیزات مورد نیاز آن کمی دشوار است و اغلب به صورت وارداتی در کشور موجود هستند. در ادامه فهرست ماشین آلات مورد نیاز در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF را آورده ایم:
- ماشين پوست گير سيب زميني
- سيستم شستشوی سبزی و ميوه ها
- ماشين خلال كن سيب زمينی
- ماشين غلاف گير نخود و لوبيا سبز
- ماشين دم گير آلبالو و توت فرنگی
- سيستم كامل بلانچينگ با آب داغ
- تجهيزات سرخ كن سيب زمينی
- ماشين بسته بندی سلفون متالايز
- مخازن ميانی و نهایی
تجهيزات آزمايشگاهی و كارگاهی | طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی
معمولا در صنایع مرتبط با غذا، به برخی تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی نیز نیاز است تا تست های مرتبط با سلامت آن انجام شود. در ادامه به تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی مورد نیاز در طرح توجیهی نگهداری ميوه و سبزی به روش IQF اشاره کرده ایم:
• اتوكلاو آزمايشگاهی
• آون
• كوره
• ترازوی دقيق
• بريكس سنج
• PH متر ديجيتال
• ميكروسكوپ
• كلنی كانتر
• يخچال
• محيط های كشت مختلف
• ميزهای كار
• قفسه ها
• دستگاه استريل كننده شيشه ای
• دستگاه توليد آب مقطر
برای آشنایی بیشتر با سایر طرح توجیهی صنعتی کلیک کنید.
خدمات قابل ارایه کاردوک به طرحها و واحدهای تولید کننده
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
- ارائه خدمات در انتخاب ماشین آلات، تاسیسات عمومی و طراحی سایت پلان
- تامین نیروی انسانی نصب و راه اندازی ماشین آلات و تاسیات عمومی طرح تولید
- مشاوره فرمولاسیون مواد اولیه
- مشاوره اصلاح تکنواوژی، نوسازی و بازسازی واحدهای قدیمی
- مشاوره صادرات محصول با کیفیت به کشورهای دیگر
- تهیه طرح توجیهی و امکان سنجی طرح با استفاده از نرم افزار کامفار توسط متخصصین کارآمد مهندسی
- ثبت نام در سامانه بهین یاب و سامانه مختلف
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.