طرح تولید نخ فرش
طرح تولید نخ فرش به منظور تولید نخ مناسب برای بافندگی انواع فرش ها طراحی و نوشته می شود. صنعت فرش در کشور ایران دارای سابقه هزاران ساله است و از مهم ترین پتانسیل های کشور برای ایجاد اشتغال و ارزش افزوده می باشد. محصول مورد بررسی در این طرح شامل انواع نخ هایی است که در قالی و گلیم ها استفاده می شود. برای تولید فرش می توان از طیف گسترده ای از الیاف مصنوعی و طبیعی استفاده نمود. نخ فرش های دستباف عمدتا از پنبه و پشم و نخ فرش های ماشینی عمدتا از پلی استر، اکرلیک و نایلون تشکیل شده است. کیفیت نهایی فرش بافته شده، کاملا وابسته به کیفیت نخی است که در بافتن آن مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که علاقه مند به فعالیت در این زمینه هستید، برای اطلاع از تمامی جوانب طرح تولید نخ فرش تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
معرفی محصول | طرح تولید نخ فرش
از راه حل های مناسب برای ایجاد اشتغال و افزایش ارزش افزوده در کشور، ایجاد صنایع کوچک و متوسط می باشد. چراکه حجم سرمایه گذاری سالیانه در ایجاد شغل در این طبقه در مقایسه با دیگر واحد ها بسیار کم تر می باشد. از جمله صنایعی که می توان برای ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در آن فعالیت کرد، صنعت نساجی است. در میان تمامی رشته های نساجی، صنایع فرش به خصوص صنایع فرش دستباف دارای سابقه هزاران ساله در کشور می باشد و از پتانسیل های غنی کشور در جهت اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده به شمار می رود.
در کشور ایران با فعالیت در زمینه تولید نخ فرش، می توان ضمن برآورده کردن نیاز و مصارف داخلی، در بازار های جهانی نیز حرفی برای گفتن داشت. تولید نخ فرش و خامه قالی که به عنوان مهم ترین متریال مورد نیاز برای بافندگی فرش مورد نیاز است، خود می تواند باعث ایجاد شغل در دیگر بخش های بافندگی فرش و مشاعل وابسته به آن شود.
لازم است اشاره کنیم که پشم ها و نخ های تولیدی ایران از مرغوب ترین پشم های دنیا برای تولید خامه قالی شناخته می شوند که می توان آن را به عنوان یک مزیت در طرح تولید نخ فرش در نظر گرفت.
1.ويژگی ها و مشخصات فنی محصول
محصول تولید شده در طرح تولید نخ فرش، نخ های کلفت ریسی برای استفاده در قالی و گلیم می باشند. این محصول در بافت قالی دستباف به عنوان نخ پرز مورد استفاده قرار می گیرد.
2.طبقه بندی محصول | طرح تولید نخ فرش
محصول تولید شده در این طرح را متناسب با نوع کاربرد، مواد اولیه و روش تولید طبقه بندی می کنند. در قالی های ریزباف از نخ های فرش طریف تر، استفاده می شود و نخ های مورد استفاده در قالی های درشت بافت، کمی کلفت تر هستند.
نخ هایی که برای تولید پتو و جاجیم مورد استفاده قرار می گیرند، بسیار ضخیم تر از نخ های معمول فرش هستند. معمولا برای این زمینه از نخ های پشم تولید شده از پشم های نو گوسفندی مورد استفاده قرار می گیرند.
ممکن است در برخی موارد از پشم های دباغی برای تولید خامه قالی استفاده شود که مرغوب نیست و غالبا در بافت فرش های درشت بافت مورد استفاده قرار می گیرد.
روش تولید و نوع رنگرزی نیز در طبقه بندی نخ فرش تاثیر گذار است؛ به طوری که نوع رنگرزی می تواند در کیفیت خامه قالی دستباف تاثیر زیادی داشته باشد. نخ های رنگ شده با رنگ های طبیعی ثبات رنگ و همینطور جلای بیشتری دارند و در نهایت ارزش افزوده آن ها نیز بیشتر خواهد بود.
3.مشخصات فنی محصول
نخ پشمی کلفت ریسی تولید شده از الیاف پشم ضخیم ایرانی است و در سیستم ریسندگی پشمی دارای تاب کم تری نسبت به نخ های فاستونی و نیمه فاستونی می باشد.
ضریب تاب نخ های کلفت ریسی شده در حدود 2.75 تا 3 است و در فرآیند تولید آن ها نیازی به عملیات شانه زنی نمی باشد.
4.بسته بندی محصول
محصول نهایی در وزن های 80 الی 100 کیلوگرم به کمک دستگاه کلافکن به صورت کلاف درمی آیند که اصطلاحا به آن ها عدل ها بقچه می گویند.
كد آيسیک نخ فرش | طرح تولید نخ فرش
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با نخ خامه قالی، کد 17111336 می باشد.
شرايط واردات
در زمینه واردات نخ فرش، باید اشاره کنیم که واردات نخ پشمی نمره 2 الی 25 متريک ممنوع است.
توضيح موارد مصرف و كاربرد
خامه قالی و گلیم توسط سیستم کلفت ریسی و از پشم تولید می شود. از این محصول در بافت قالی دستباف به عنوان نخ پرز استفاده می شود.
البته در انواع جاجیم، پتو و دیگر بافته های دستی نیز از این محصول استفاده می شود. به همین دلیل نخ ها را در انواع طرح ها و رنگ ها تولید می کنند. به طور کلی الیاف فرش دو دسته است که توضیحات آن را در ادامه مطالعه می کنید:
- الیاف طبیعی فرش : الیاف طبیعی از بهترین نوع نخ فرش شناخته می شوند و کاربرد آن ها در تولید فرش های دستباف می باشد. نخ های طبیعی از الیاف گیاهی شامل پنبه، جوت، الیاف جیوانی همپون پشم و ابریشم تولید می شوند.
- الیاف مصنوعی فرش : الیاف مصنوعی فرش از فرآورده های مواد نفتی است که به وسیله انسان ساخته می شود. از مهم ترین الیاف مصنوعی به کار رفته در تولید فرش می توان به نخ اکریلیک، نخ نایلون، نخ پلی استر، نخ پلی گروپلین و … اشاره کرد.
بررسی كالاهای جايگزين و تجزيه و تحليل اثرات آن بر مصرف محصول
امروزه در بافت بسیاری از فرش ها و منسوجات از نخ های تولید شده از الیاف مصنوعی شامل آکرولیک، پلی پیروپیلن، پلی استر و … استفاده می شود. می توان گفت در تولید فرش های ماشینی از همین نخ های تولید شده از الیاف مصنوعی استفاده می شود و گاهی در فرش های دستباف نیز کاربرد دارد.
اما در مورد فرش های دستباف نکته ای که حائز اهمیت است این موضوع می باشد که نخ های پشمی نسبت به الیاف مصنوعی دارای کیفیت بالاتری هستند و همینطور در قیمت نهایی فرش نیز تاثیرگذار می باشند به همین دلیل عمدتا در تولید فرش های دستباف از پشم طبیعی استفاده می شود و جایگزینی برای آن ها وجود ندارد.
اهميت استراتژيكی كالا در دنيای امروز | طرح تولید نخ فرش
صرفا تکیه بر درآمدهای نفتی مشکلات اقتصادی بسیاری را برای ایران ایجاد کرده است. به همین دلیل صادرات غیرنفتی اهمیت و نقش بسیاری را در اقتصاد کشور ایجاد می کند.
فرش دستباف یکی از صادرات های غیرنفتی کشور، رتبه اول را به خود اختصاص می دهد و بیش از 25 درصد از صادرات نفتی مرتبط با فرش دستباف است. در حال حاضر بیش از یک میلیون و 500 هزار بافنده در تمام استان های کشور در حال فعالیت هستند و همین موضوع سبب شده است تا بازار فرش دستباف برای کشور ایران حفظ شود. اما با این حال نیز کشورهای ترکیه، چین و هند رقیبان بزرگی برای کشور ایران شناخته می شوند. با تمامی این توضیحات، نخ فرش به دلیل اینکه از مواد اولیه مصرفی و مهم برای تولید فرش دستباف است، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
كشورهای عمده توليد كننده و مصرف كننده محصول
از مهم ترین کشورهای تولید کننده نخ فرش، می توان به کشورهای ایران، ترکیه، چین، اروگوئه و هند اشاره کرد.
كشورهای عمده مصرف كننده نخ فرش نیز کشورهای ایران، ترکیه، چین و هند هستند.
وضعيت عرضه و تقاضا
با توجه به اینکه پشم های ضخیم ایرانی از مرغوب ترین پشم ها در سراسر دنیا شناخته می شوند، نخ های فرش تولید شده در داخل ایران دارای کیفیت بالایی هستند. میزان تولیدات نخ فرش و پشم تولید شده در ایران جوابگوی نیاز واحد های مصرف کننده می باشد؛ ضمن اینکه میزان تقاصای واحد های تولید فرش دستباف برای نخ فرش تولید شده در داخل کشور نیز بالا است.
با توجه به سیاست گذاری های جدید دولت در رابطه با توسعه صادرات فرش دستباف، میزان نیاز به نخ فرش و خامه قالی در ایران نیز بیشتر شده است، به طوری نیاز به احداث کارخانه جات تولید کننده خامه قالی بیشتری در داخل کشور می باشد.
دانش فنی و فرایند تولید
در این طرح توجهی به دانش فنی و فرآیند تولید انواع محصولات حاصل از ریسندگی پشم پرداخته می شود. ریسندگی الیاف پشم با توجه به ظرافت الیافی و کاربرد نخ تولید شده در سیستم های فاستونی، نیمه فاستونی و پشمی تولید می شوند. که در ادامه به مراحل تولید نخ در هر سیستم پرداخته ایم.
1.سیستم فاستونی | طرح تولید نخ فرش
- بازکردن الیاف و تمیز کردن
- مخلوط کردن و روغن زدن
- کاردینگ الیاف
- مقدمات شانه زنی فیتیله
- شانه زنی فیتیله
- 1 الی 2 پاساژگیل
- رنگرزی
- شستشو و نرم کردن الیاف
- 1 الی 2 پاساژگیل
- مخلوط کردن الیاف در 2 تا 3 پاساژگیل
- تهیه نیمچه نخ
- رینگ و تولید نخ یک لا
2.سیستم نیمه فاستونی
- بازکردن الیاف و تمیز کردن
- مخلوط کردن و روغن زدن
- کاردینگ
- 3 تا 4 پاساژگیل
- فلایر
- رینگ
3.سیستم پشمی
- بازکردن الیاف و تمیز کردن
- مخلوط کردن و روغن زدن
- کاردینگ مخلوط الیاف
- رینگ
در روش تولید نخ فرش در سیستم فاستونی از الیاف پشم تازه و سالم استفاده می شود و به دلیل وجود مرحله شانه زدن، الیاف کمتر از طول مورد نظر از نخ فاستونی به صورت ضایعات جدا می شوند. نخ های تولید شده در سیستم فاستونی تا نمر 110 متر تهیه می شوند.
در سیستم نیمه فاستونی که مشابه سیستم فاستونی است، عمل شانه زدن انجام نمی شود و نخ تولید شده مجموعه ای از الیاف های کوتاه و بلند می باشد و عموما در بافت پارچه های اسپرت کارایی دارد.
در سیستم پشمی نیز از الیاف پشم تازه استفاده می شود ولی الیاف تولید شده در آن از نظر طول و ظرافت با الیاف تولید شده در دیگر روش ها متفاوت است. این نوع برای فرش بافی که نیازمند نخ های ضخیم پشمی است، کاربرد دارد.
هزينه ماشين آلات و تجهيزات خط توليد | طرح تولید نخ فرش
برای تولید نخ فرش به برخی ماشین آلات و تجهیزات به شرح موارد زیر نیاز است:
- ماشین حلاجی
- ماشین کاردینگ با عرض 2/3 متر
- ماشین رینگ
- ماشین لاکنی
- ماشین دولاتاپ توفوروان
- ماشین کلاف پیچی
- پرس بقچه ای
- سمباده زنی
- ترازو