مهارت مذاکره | تکنیک های مذاکره به طور کاربردی یاد بگیرید
همه ما نیاز به مهارت مذاکره داریم. مذاکره و گفت و گو هیچ وقت از زندگی بشر جدا نشده است. از همین رو چه در محیط کاری و چه در محیط زندگی شخصی، باید با مهارت مذاکره و تغییر شرایط به نفع خود آشنا باشیم. مهارتهای مذاکره مهمترین و اصولیترین راهکارهای گفت و گو و حل و فصل مسائل در کسب و کارها به شمار می آیند. به خصوص اگر افراد در زمینه تجارت فعالیت میکنند، مهارتهای مذاکره میتواند به عنوان عامل مهمی در پیروزی آنها به حساب آید. در مذاکرات حرفهای آن کسی برنده میشود که با اصول اصلی و حرفهای مذاکره با رقیب آشنا باشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه مهارت مذاکره میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.
مهارت مذاکره
شما در هر جایگاهی باشید به مهارت های مذاکره نیاز دارید. حتی اگر یک فروشنده ساده لباس و یا کتاب باشید، باید بتوانید با مشتریهای خود مذاکره کنید. برخی فکر میکنند مذاکره فقط در برجهای تجارت در آمریکا صورت میگیرد که همگی پشت میزها و صندلیهای مارک دار نشستهاند و در مورد جا به جایی ارقام تریلیون دلاری بحث میکنند! اما اینطور نیست. همین که شما بتوانید یک خودکار را با ترفندهایی خاص به فروش برسانید و مشتری خود را راضی کنید، یعنی از مهارت مذاکره استفاده کردهاید. برای روشن شدن این مطلب شما را با اصولی اساسی در این رابطه آشنا خواهیم کرد. برای خواندن سایر مقاله های کاردوک کلیک کنید.
مذاکره چیست؟
مذاکره نوعی بحث است که برای حل و فصل اختلافات و دستیابی به توافق بین دو یا چند نفر، استفاده میشود. به طور کلی، مذاکرهای منجر به سازش میشود که هر یک از طرفین به نفع همه افراد درگیر، امتیاز اعطا کنند.
مذاکرات اغلب در محل کار اتفاق میافتد و ممکن است بین همکاران، ادارات یا بین کارمند و کارفرما نیز رخ دهد. افراد حرفهای ممکن است در مورد شرایط قرارداد، زمان بندی پروژه، جبران خسارت و موارد دیگر مذاکره کنند. مذاکرات مشترک و مهم است، بنابراین درک چگونگی بهبود مهارتهای مذاکره به شما کمک می کند تا علاوه بر حفظ منافع خود، فرصت های بیشتری برای بهبود وضعیت تان ایجاد بکنید. پیشنهاد میشود مقاله اصول نامه نگاری را نیز بخوانید.
انواع مذاکره در موقعیت های مختلف
نتیجه هر مذاکرهای در دو دسته برد- برد یا برد- باخت قرار میگیرد. میتوانید با توجه به نوع مذاکره روند جلسات را به سمت برد- برد ببرید. بهترین نتیجه در یک مذاکره نتیجه برد-برد هست، چرا که سود هر دو طرف را تضمین میکند و اینگونه پایبندی به قرارداد و سودهای آتی را نیز در پی خواهد داشت.
مذاکرات توزیعی
این نوع مذاکره زمانی به کار میرود که منابع محدودی در دسترس باشد، به نحوی که هر یک از طرفین با دریافت بیشتر از سهم طرف مقابل میکاهند. در چنین موارد هر یک تلاش دارند تا با گرفتن سهم بیشتر سود بالاتری نصیبشان شود. در چنین مواردی با مذاکره برابر ساز تلاش بر این است که به نوعی سهم هر دو طرف یکسان شود.
مذاکرات یکپارچه
در مذاکرات یکپارچه که به آن برد-برد هم گفته میشود، تلاش بر این است که سهم سود هر دو طرف به یک اندازه باشد. روند این نوع مذاکرات زمان بیشتری را سپری خواهد کرد، اما نتیجه به همراه رضایت هر دو طرف خواهد بود. اهمیت رضایت طرفین شرط اولیه مذاکرات یکپارچه است.
مذاکره با مدیر یا صاحب کار
هر کسی برای ورود به بازار کار و حداقل کسب تجربه های اولیه نیاز به مهارت مذاکره با مدیر را دارد. این نوع مذاکره برای بسیاری از جویندگان کار استرس زا است و گاه فرد برای دریافت جایگاه شغلی تصمیم به نادیده گرفتن برخی حقوق اولیه خود نیز میشود. در حالی که با داشتن مهارت مذاکره با مدیر میتوانید حتی توانایی کلامی خودتان را به مدیر مربوطه نشان دهید و جایگاه کاری بیابید که به دنبالش رضایت شغلی به همراه داشته باشد.
مذاکره و صحبت با همکاران
امروزی بسیاری از پروژه ها نیاز به همکاری دو یا چند نفر دارد. هر یک از اعضا باید حداقل توانایی برای انتقال مفاهیم و مسائل حین کار را به همکاران خود داشته باشند. این گونه میتوانند به صورت یک تیم عمل کرده و نتیجهای با کیفیت بالا بگیرند.
بهبود مهارت مذاکره با چند راهکار ساده
مهارت مذاکره | به دنبال آن بروید
فرقی نمیکند که در چه زمینهای فعالیت میکنید و یا هدفتان چیست، سعی کنید که برای بهتر شدن و کسب موفقیت خودتان زمینه و بستر آن را فراهم کنید. مهم نیست که به چه شیوهای آن را عملی میکنید. مذاکره میتواند به حرفه شما از هر طریق کمک کند. بنابراین سعی نکنید از مذاکره و گفت و گو فرار کنید بلکه آن را برای بهبود روند کاری خود و پیشرفت در وضعیت مالی کسب و کارتان به کار ببرید.
آماده باشید
قدرت آماده سازی کامل را نباید دست کم گرفت. از قبل، هرگونه تحقیق لازم را انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که زمان مذاکره فرا رسیده است. همچنین با یک همکار یا یک عضو خانواده یا دوست قابل اعتماد تمرین کنید. آماده بودن به شما کمک خواهد کرد که همه پایهها را تحت پوشش قرار دهید و همچنین میتواند اعتماد به نفس شما را نیز تقویت کند.
مهارت مذاکره | همیشه صداقت نشان دهید
اگر در حال مذاکره هستید نشان میدهد که به ایجاد و ساخت اعتماد بین همکارانتان اهمیت ویژهای قائل هستید. بنابراین، همیشه در طول هر تعامل حرفهای با صداقت رفتار کنید. این امر هم در هنگام مذاکره و هم بعد از آن باید مورد توجه قرار گیرد. نظرتان را بگویید و اجازه دهید که دیگران هم نظرشان را اعلام کنند. در مذاکره باید تقابل و تعامل دو طرف صورت بگیرد و شما نباید دیکتاتوری مأبانه نظر خود را اعلام کنید.
مهارت مذاکره | اشتباهات زیادی انجام دهید
دقیقاً مثل هر چیز دیگری، با کسب تجربه، در مذاکره نیز بهتر و بهتر خواهید شد. در طول مسیر اشتباهات زیادی خواهید کرد. این خطاها به شما کمک میکند تا یاد بگیرید چه چیزی در صنعت و برای مشتریانتان بهتر است. سبک اصولی و خاص مذاکره خود را از طریق آزمایش و خطا پیدا خواهید کرد.
مهارت مذاکره | مکث کنید
بسیاری از افراد وقتی عصبی هستند سریعتر صحبت میکنند. بنابراین وقتی که حرفهای خود را زدید اجازه دهید طرف مقابل هم صحبتهایش را به اتمام برساند. هرگز در مذاکرات وسط صحبتهای دیگران نپرید چون ممکن است از بحث اصلی منحرف شوید و کار به جای باریک بکشد.
به یاد داشته باشید که همیشه فردا وجود خواهد داشت
اگر در یک روز قرار مذاکره با همکاران و یا مدیران خود را داشتید و مذاکره خوب پیش نرفت، یادتان باشد اصرار نکنید که همه فرآیند کار را در یک روز انجام دهید. میتوانید زمان دقیق دیگری را برای مذاکره تعیین کنید و آن را ادامه دهید. مطمئن باشید در روز بعد ایدهها و نظرات با یکدیگر هماهنگتر خواهد شد.
سؤالات خوبی بپرسید
شما میتوانید با پرسیدن سؤالات روند مذاکرات را از حالت یکنواخت خارج کنید. سؤالاتی که احتمالاً میتوانند پاسخهای مفیدی را به دست آورند، بپرسید. سعی کنید سؤالاتی را بپرسید که به جای پاسخ «بله و یا خیر» به صورت تشریحی به شما پاسخ دهند. از این رو روحیه تحلیلی کار بالا میرود و میتوانید به نتایج بهتری برسید.
برقراری ارتباط درست
در هر کسب و کاری که هستید باید بتوانید با همکارانتان ارتباط خوبی برقرار کنید. تعامل راز اصلی موفقیت در مذاکرات است و بدون آن نمیتوانید جریان مذاکرات خود را به صورت دقیق و هدفمند به انجام برسانید. فراموش نکنید که ارتباطات اصولی باعث افزایش تعامل در کارهای گروهی خواهد شد. از این رو به ارتباطات خود با دیگران در محیط کاری اهمیت دهید.
برای مرحله اجرا برنامهریزی کنید
مذاکرات باید ادامه پیدا کنند. از این رو باید بتوانید مذاکرات را بعد از مرحله انجام به اجرا درآورید. یعنی نتایج حاصل از مذاکرات را باید بتوانید به صورت عملی به اجرا درآورید. رها نکردن آن یعنی اینکه شما میخواهید برای پیشرفت کار خود و افزایش راندمان کاری همکارانتان اوضاع را بهتر کنید. از این رو باید برای مرحله اجرا برنامهها و اهدافی را تعیین و مشخص کنید. یادتان باشد مذاکره در صورتی میتواند اثرگذار باشد که شما بتوانید نتایج آن را به صورت دقیق و هدفمند اجرا کنید.
کوتاه سخن اینکه…
مهارتهای مذاکره در تجارت خود را بهبود بخشیده و یاد بگیرید و به دنبال این باشید که مذاکرات شما چه تأثیری در انتخاب مشتریانتان دارد. از این رو بهتر است سبک خاصی برای مذاکره خود ایجاد کنید تا بتوانید دیگران را تحت تأثیر قرار دهید و در جهت منافع مشترک تیم و یا شرکتتان حرکت کنید. با دریافت مشاوره کسب و کار مهارت های ارتباطی خود را پرورش دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه مهارت مذاکره میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.
سؤالات متداول در خصوص مهارت مذاکره
ما باید مذاکره را یاد بگیریم و باید مذاکره کنیم چرا که زندگی ما سراسر ارتباط و مذاکره است، ما در خانه و خانواده روزانه در حال مذاکره هستیم، در محیط کار با همکار، رئیس و مشتری در حال مذاکره هستیم، یادگیری اصول مذاکره میتواند به ما کمک کند سریعتر و بهتر به خواستهها و حقوق خودمان برسیم. اما مهم ترین کاربرد آن در ارتقای توانایی فروش شماست، برای آشنایی با مهارت های لازم برای فروش کلیک کنید.
با ارائه بهترین پیشنهادات میتوانید این کار را انجام دهید. روشی که طبق آن مذاکرات تجاری را آغاز میکنید، بر کل فرایند، از پیشنهاد اولیه تا توافق نهایی تأثیر میگذارد. یک شروع خوب باید شامل بیان کامل، زبان بدن مناسب، استفاده درست از واژهها، ارائه پیشنهادهای قابل اجرا و یک پایان خوب است. در واقع شروع خوب خود به خود منجر به پایان خوب خواهد شد.