تکالیف صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات
تکالیف صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات با مصوبه بانک مرکزی ابلاغ شد این مصوبه بمنظور رفع تعهد ارزی واردات بمنظور بازگشت ارز حاصل از حاصل از واردات به چرخه اقتصاد است. در این راستا تبصره 7 بند ح ماده 2 مکرر قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مقرر می دارد، کلیه صادرکنندگان کالا به خارج از کشور موظفند ارز مندرج در پروانه گمرکی یا معادل ارزی آن به سایر ارزها را به بانک مرکزی بفروشند و یا با تایید بانک مرکزی نسبت به فروش آن به سایر اشخاص اقدام یا جهت تامین ارز واردات کالای خود یا باز پرداخت بدهی تسهیلات ارزی استفاده نمایند.
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.
همچنین بر اساس ماده 10 قانون تعزیرات حکومتی، عدم اجرای تعهدات واردکنندگان در قبال دریافت ارز و خدمات دولتی عبارت است از تخلف از ضوابط و مقررات تعیین شده دولت در مورد واردات که منجر به عدم اجرای تعهدات و یا کاهش کمی یا کیفی کالا و یا خروج ارز از کشور گردد. لازم به ذکر است که عدم رفع تعهد ارزی چه در زمینه صادرات و چه در زمینه صادرات، جریمه و مجازات هایی را به دنبال دارد که در قسمت های بعدی راجع به آن صحبت می شود.
روش های رفع تعهدات و تکالیف صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات
پس از شناخت رفع تعهد ارزی صادرات و همچنین رفع تعهد ارزی واردات در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش به شیوه های رفع تعهدات ارزی بیان می شود. مطابق ماده 13 آئین نامه اجرایی رفع تعهدات ارزی روش های رفع تعهد ارزی به شرح ذیل می باشد:
- فروش ارز به صورت حواله در سامانه نیمایی به بانک مرکزی ، موسسات اعتباری و یا صرافی های معتبر
- واردات کالا در مقابل صادرات خود
- واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران (غیر) جهت واردات کالا
- تهاتر کالا به کالا
- فروش ارز به صورت اسکناس به بانک مرکزی، موسسه اعتباری و یا صرافی
- بازپرداخت تسهیلات ارزی اعطایی (اعم از اصل، سود و وجه التزام تاخیر تادیه دین) از محل منابع بانک ها، صندوق توسعه ملی، حساب ذخیره ارزی، تامین مالی خارجی (فاینانس)، باز تامین (ریفاینانس)، بانک توسعه اسلامی، بانک توسعه و تجارت اکو، بانک جهانی و سایر منابع تسهیلاتی به تشخیص بانک مرکزی و تامین ارز سهم الشرکه (آورده) متقاضی بابت واردات
- تادیه اصل و فرع بدهی (دیون) ارزی مرتبط با اعتبارات / بروات اسنادی وارداتی و یا ضمانت نامه های ارزی صادره پرداخت شده توسط موسسه اعتباری مطابق ضوابط ارزی بانک مرکزی
لازم به ذکر است فروش ارز صادرکننده به صورت اسکناس به بانک مرکزی، موسسه اعتباری و صرافی معتبر پس از تاریخ اظهار ارزی گمرکی ورود ارز در مبادی ورودی و ارسال اطلاعات مزبور از طریق سامانه ذی ربط به شعبه بانک ملی ایران مستقر در گمرک با رعایت مهلت برگشت ارز امکان پذیر است. شعبه بانک ملی ایران مستقر در گمرک موظف است اسکناس مزبور را دریافت، کنترل و شمارش و نتیجه را به صورت سیستمی به گمرک اعلام نماید.
تکالیف صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات ویژه پتروشیمی ها
پیش از این و در هفته های گذشته، پتروشیمی ها بعنوان بزرگترین عرضه کننده های ارز نیما به بازار ارز تجاری وارد شده بودند. اما طبق سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، مقرر شده علاوه بر پتروشیمیها و پالایشها، سایر صادرکنندگان مشمول بند (1) ماده (8) آییننامه مذکور نیز شامل شرکتهای صادرکننده فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی، از تاریخ 1403/11/01 در چارچوب آییننامه مذکور و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانکهای عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام کرده و رفع تعهد صادراتی کنند. با هماهنگی دستگاههای اجرایی و وزارتخانههای مرتبط و وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردکنندگانی که دارای تخصیص معتبر با محل تامین ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلا هستند، باید از تاریخ 1403/11/01 و از طریق بانکهای عامل نسبت به خرید ارز از بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام کنند.
تکالیف صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات سنوات قبل
1- صادرکنندگان به مقصد کشورهای عراق و افغانستان در بازه زمانی 22 فروردین ماه 1397 تا 16 مرداد ماه 1397 که تاکنون اطلاعات پروانههای صادراتی خود را در سامانه جامع تجارت ثبت نکردهاند، تا پایان سال 1400 مهلت خواهند داشت تا نسبت به ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت اقدام کنند.
2- به سایر صادرکنندگان سال 1397 به غیر از صادرکنندگان مندرج در بند مذکور(بند1)، تا پایان سال جاری مهلت داده شد تا با مراجعه به سازمان توسعه تجارت و ارائه درخواست همراه با مستندات و با تأیید مراتب توسط کمیته مربوطه، نسبت به ارتقای بازگشت ارز به چرخه اقتصادی تسریع کنند.

3- صادرکنندگانی که نسبت به فروش ریالی کالاهای صادراتی خود به سایر کشورها غیر از عراق و افغانستان در بازه زمانی 22 فروردین ماه 1397 لغایت 16 مرداد ماه 1397 اقدام کردهاند، میتوانند پس از ارائه مستندات به دبیرخانه کمیته اقدام ارزی با تأیید کمیته و ثبت اطلاعات فروش ریالی خود در سامانه جامع تجارت، متناسب با ثبت صورت گرفته، نسبت به ارتقای نسبت ایفای تعهدات خود اقدام کنند.
4- صادرکنندگان سالهای 1398 و 1399، تا پایان سال 1400 مجازند به منظور ارتقای درصد برگشت ارز به چرخه اقتصادی با یک یا ترکیبی از روشهای متنوع تعیین شده و رفع محدودیتهای مربوطه تسریع و اقدام کنند.
5- صادرکنندگان دارای تعهدات ارزی سال 1397 که قبل از ابلاغ فهرست اولویتهای کالایی وزارت صمت برای واردات در مقابل صادرات اقدام به ثبت سفارش کرده باشند، در صورت ارائه درخواست و مستندات به دبیرخانه کمیته اقدام ارزی مستقر در سازمان توسعه تجارت و با تأیید کمیته، مجاز به ایفای تعهدات ارزی از محل صادرات سال یاد شده به میزان تعهدات ارزی ایفاء نشده سال 1397 هستند.
6- در راستای رفع مشکلات صادرکنندگان دارای تعهدات ارزی ایفا نشده کمتر از پنج هزار یورو، این دسته از صادرکنندگان تا تاریخ ابلاغ این مصوبه (28 دی ماه 1400)، از رفع تعهدات ارزی تا مبلغ مذکور معاف هستند.
7- فروش ریالی کالاهای صادرکنندگان کالا به کشور عراق به منظور بازسازی عتبات عالیات (طرف قرارداد ستاد بازسازی عتبات عالیات و یا شرکتهای مورد تأیید ستاد) به میزان مورد تأیید ستاد عتبات و کمیته اقدام ارزی با ثبت اطلاعات مربوطه در سامانه جامع تجارت و انجام اقدامات لازم، مشمول رفع تعهدات ارزی صادراتی میشود.
8- در مواردی که واگذاری و فروش پروانه صادراتی به واردکنندگان، منجر به انتقال ارز و واردات نشده باشد، پس از طرح موضوع در کمیته اقدام ارزی، تأیید آن و با اعلام مراتب به سازمان امور مالیاتی به منظور اقدامات مقتضی، در مقابل ایجاد تعهد ارزی متناظر برای صادرکننده، از تعهدات ارزی واردکننده کسر میشود.
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.