جرایم مالیاتی
جرایم مالیاتی در کنار اصل مالیات برای بسیاری از مودیان هزینهای اجباری به نظر میرسد. مالیات در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به عنوان بزرگترین منبع درآمد در مقابل خدماتی است که به شهروندان ارائه میشود. در کشوری مانند ایران علاوه بر مالیات درآمد نفتی نیز وجود دارد، به همین دلیل در مقایسه با سایر کشورها، مقدار و نحوه دریافت مالیات کمی تفاوت دارد. در این میان برخی از صنایع و تولیدی ها نیز مشمول بخشودگیهای مالیاتی نیز هستند. در چنین شرایطی قانون نیز از تولیدکنندگان و کسب و کارها حمایت لازم را به عمل آورده و شما نیز با اطلاع از قوانین میتوانید با خیال آسوده فعالیت خود را داشته باشید.
جرایم مالیاتی
در اصلاحیه جدیدی که صورت گرفته، افراد حقیقی و حقوقی که از دادن مالیات خودداری میکنند، آن را به تعویق میاندازند و یا با روشهایی آن را دور میزنند، علاوه بر پرداخت اصل مالیات، مجازات کیفری و حقوقی هم برای آنها در نظر گرفته میشود. بهترین راه برای اینکه هیچ کدام از این مسائل رخ ندهد این است که مؤدیان، مالیاتهای خود را کامل و در زمان مشخص شده پرداخت کنند. جهت اطلاع از مدارک مورد نیاز و مراحل گرفتن پلمپ دفاتر کلیک کنید.
انواع جرایم مالیاتی
طبق ماده 274 و 279 که در بند 60 اصلاحیه قانون مالیاتها آمده است، موارد زیر جزء جرائم مالیاتی محسوب میشود و با مرتکبان طبق قانون برخورد خواهد شد.
جرائم مالیاتی بر اساس ماده 274 قانون مالیاتهای مستقیم
1- تنظیم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد به آن.
2- اختفای فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد حاصل از آن.
3- ممانعت از دسترسی مأموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی خود یا اشخاص ثالث در اجرای ماده(181) این قانون و امتناع از انجام تکالیف قانونی مبنی بر ارسال اطلاعات مالی موضوع مواد(169) و (169 مکرر) به سازمان امور مالیاتی کشور و وارد کردن زیان به دولت با این اقدام.
4- عدم انجام تکالیف قانونی مربوط به مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با وصول یا کسر مالیات مؤدیان دیگر و ایصال آن به سازمان امور مالیاتی در مواعد قانونی تعیین شده.
5- تنظیم معاملات و قراردادهای خود به نام دیگران، یا معاملات و قراردادهای مؤدیان دیگر به نام خود برخلاف واقع.
6- خودداری از انجام تکالیف قانونی در خصوص تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزینهای در سه سال متوالی
7- استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر به منظور فرار مالیاتی.
جرائم مالیاتی ذکر شده در ماده ۲۷۹ قانون مالیاتهای مستقیم
1- دسترسی غیر مجاز به اطلاعات ثبت شده
2- تغییر و سوء استفاده از اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی
مجازات افراد یا شرکتهای مرتکب انواع جرایم مالیاتی
1- حبس بیش از شش ماه تا دو سال
2- بیش از بیست میلیون (۲۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال تا هشتاد میلیون (۸۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال جزای نقدی
3- شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرائم منافی عفت
4- محرومیت شدن از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال
5- منتشر نمودن حکم قطعی در رسانهها
6- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
7- ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
8- ممنوع شدن از صدور بعضی اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
شرط مهم بخشودگی جرایم مالیاتی
در قانون مالیاتها شرایطی برای بخشودگی جرائم مالیاتی وجود دارد که در دو بند مهم به آن پرداخته شده است:
۱- تقسیط بدهی و بخشودگی جرایم مالیاتی قابل بخشش مقرر در قانون به مدیران کل امور مالیاتی سراسر کشور تفویض شده است.
۲- بخشودگی جرایم قابل بخشش سال یا سالهای مورد درخواست مودیان مالیاتی، منوط به پرداخت اصل مالیات و ماندهی جرایم (اعم از غیرقابل بخشش یا آن قسمت از جرایم که با بخشودگی آن موافقت نشده است) همان سال یا سالها، میباشد.
برای آشنایی با راه های جایگزین فرار مالیاتی کلیک کنید.
سخن پایانی…
حتی اگر وضعیت شما شامل بخشودگی مالیاتی نیز شود باید اصل و جریمه مالیات را پرداخت کنید و تغییر زیادی در وضعیت شما در خصوص پرداخت مالیات ایجاد نمیشود. به همین دلیل بهتر است مالیاتها در زمان تعیین شده به صورت کامل پرداخت شود و خود را به دردسرهای زیاد نیندازید. شما برای اطلاع از شرایط و نحوه گرفتن بخشودگی های مالیاتی می توانید به کارشناسان کاردوک مراجعه نمایید.
سؤالات متداول در خصوص جرایم مالیاتی
آیا شرکتهایی که فعالیت کمی دارند هم باید مالیات پرداخت کنند؟
فرقی ندارد. هر شرکتی که ثبت شده باشد چه فعالیت آن محدود باشد و چه زیاد، باید مالیات را پرداخت کند.
آیا برای شرکتها دانش بنیان معافیت مالیاتی در نظر گرفته میشود؟
این شرکتها فقط از پرداخت مالیات بر درآمد پایان سال (مالیات بر عملکرد) معاف خواهند بود و تغییر در وضعیت آنها برای پرداخت مالیات حقوق، تکلیفی و ارزش افزوده آنها ایجاد نخواهد شد و باید بر اساس دستورالعملهای وزارت دارایی مالیاتهای خود را پرداخت کنند.
برای ثبتنام یا دریافت مشاوره در زمینه جرائم مالیاتی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.