طرح تولید در و پنجره PVC
محصول مورد بررسی در طرح تولید در و پنجره PVC، در و پنجره های پی وی سی می باشند که اگر تولید کننده ای اقدام به سرمایه گذاری در این بخش نماید، می تواند در کنار آن تولید سقف های کاذب، پارتیشن و … از جنس پی وی سی را نیز در برنامه خود داشته باشد. در طرح تولید در و پنجره PVC، لازم است حتما در و پنجره ها به همراه شیشه باشند؛ دلیل این موضوع این است که غالبا در و پنجره PVC همراه با شیشه به بازار عرضه می شوند. در صورتی که مایل هستید در زمینه تولید طرح تولید در و پنجره PVC فعالیت کنید، برای اطلاع از تمامی جنبه های طرح، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. جهت ارائه سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
معرفی محصول | طرح تولید در و پنجره PVC
پنجره از عوامل مهم در خانه ها است که در تولید بار سرمایشی و گرمایشی ساختمان ها دارای تاثیر بسیاری است. انرژی انتقالی پنجره ها از نوع انتقال هدایتی، تشعشع و نفوذ هوای خارج است.
امروزه از روش های جدیدی برای ساخت در و پنجره استفاده می شود که می تواند شرایط را تحت کنترل درآورد و در نهایت از اتلاف انرژی جلوگیری نماید. از نکات مهم در در تولید در و پنجره PVC این است که ضمن داشتن کارایی در زمینه صرفه جویی در انرژی، از نظر ظاهری و موضوع زیبایی نیز کیفیت بالایی داشته باشند.
برای مشخص کردن کیفیت پنجره ها و نشان دادن ویژگی های آن ها از ضریب انتقال حرارت اکتسابی و مقدار نفوذ هوا استفاده می شود. از دیگر مشخصات حائز اهمیت پنجره ها می توان به جنس قاب و نحوه ساخت آن ها اشاره کرد که کیفیت آن ها تعیین کننده مرغوبیت یک پنجره است.
پنجره هایی که با استفاده از جدیدترین تکنیک ها تولید می شوند، می توانند با تغییر وضعیت خود، انرژی اکتسابی را در فصول سرد به داخل محیط خانه انتقال بدهد و در نهایت در میزان انرژی مصرفی ساختمان ها صرفه جویی کنند. علاوه بر کارایی در و پنجره PVC در صرفه جویی انرژی، سبب می شوند که نیازی به نصب وسایل گرم کننده در زیرپنجره ها برای جلوگیری از کوران و نفوذ هوای خارج به داخل نباشد.
کد آیسیک محصول | طرح تولید در و پنجره PVC
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با در و پنجره PVC، کد 25201338 می باشد.
شرايط واردات
بر اساس قوانین و مقررات واردات جمهوری اسلامی ایران، در و پنجره PVC جرو کالاهای مجاز برای واردات است و تنها وارد کننده باید اقدام به پرداخت حقوق گمرکی محصول کرده و آن را وارد بازار ایران نماید.
ویژگی در و پنجره PVC | طرح تولید در و پنجره PVC
از مهم ترین ویژگی های در و پنجره PVC می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پروفیل های مورد استفاده در در و پنجره PVC به دلیل داشتن شکل هندسی خاص، استحکام بالایی دارند.
- در فضای داخلی پروفیل پی وی سی، پروفیل فلزی تعبیه شده است که منجر به افزایش مقاومت آن شده و از تغییر شکل آن جلوگیری می کند و در کم شدن میزان سر و صدا نیز موثر است. در و پنجره PVC عایق صوتی مناسبی در برابر انتقال صوت با شدت 34 تا 70 دسی بل هستند.
- در ساخت در و پنجره PVC از یراق آلات مناسبی استفاده شده است که همین موضوع امنیت لازم را برقرار می کند.
- به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی با استفاده از این نوع از در و پنجره ها، در هزینه های انجام شده نیز صرفه جویی می شود.
- در و پنجره PVC از نفوذ گرد و غبار جلوگیری می کنند.
- این نوع از در و پنجره ها میزان استهلاک سیستم سرمایشی و گرمایشی را تا 75 درصد کاهش می دهند.
ورق های پی وی سی در موارد مختلفی نیاز به عملیات مکانیکی دارند که خوشبختانه می توان فرآیند مختلفی شامل سوراخ کردن، بریدن، اره کردن، سوراخ کردن، پرداخت کردن، چاپ عکس، لایه گذاری، رنگ آمیزی کردن، چاپ دیجیتالی، شکل دادن حرارتی، همبست کردن، پرچ و پیچ کردن را بر روی آن ها انجام داد.
توضيح موارد مصرف و كاربرد
در و پنجره PVC به دلیل داشتن تنوع در رنگ، صرفه اقتصادی، مقاومت بالا در شرایط آب و هوایی متنوع و … توانسته اند جایگزین مناسبی برای در و پنجره های ساخته شده از چوب، فولاد و آلومینیوم باشند. با توجه به مزیت های بسیار در و پنجره PVC دارای کاربردهای مختلفی شامل موارد زیر هستند:
- استفاده از در و پنجره PVC در دمای 62- درجه تا 81+ درجه سانتی گراد
- استفاده در تولید انبوه ساختمان سازی به صورت ورق و پنجره های از پیش ساخته شده
- استفاده در مکان هایی که نیاز به عایق حرارت، برودت و صوت است.
- استفاده در مکان هایی که نیاز به عایقی در برابر عبور هر گونه آلودگی به داخل اتاق است. همانند اتاق های جراحی، آزمایشگاه ها و …
- استفاده در ساختمان های شیک و مدرن به دلیل تنوع رنگ و روکش های بسیار
- کاربرد در محیط های دارای مواد شیمیایی و خورنده
- استفاده عمده در ساختمان های صنعتی و مسکونی
- کاربرد در مناطق رطوبتی
- و …
کاربردها و مزیت های بسیار در و پنجره PVC سبب شده است که امروزه پی وی سی جایگزین مناسبی برای آلومینیوم که فلزی باارزش است، باشد. در واقع می توان با جایگزینی پی وی سی به جای آلومینیوم، از این فلز که تولید آن با محدودیت هایی همراه است در دیگر زمینه ها استفاده کرد.
بررسی كالای جايگزين و تجزيه و تحليل اثرات آن بر مصرف محصول
در ساختمان سازی از در و پنجره های گوناگونی شامل آهنی، فولادی، چوبی و آلومینیومی استفاده می شود که طی سال های اخیر در و پنجره هایی از چوب پلیمر و کامپوزیتی جایگزین آن ها شده اند.
در و پنجره های آهنی و یا فولادی نیازی به رنگ آمیزی ندارند و در برابر تلفات انرژی نقشی ایفا نمی کنند. همینطور به دلیل وزن زیاد، یک امتیاز منفی برای ساختمان ها در برابر زلزله محسوب می شوند.
همینطور در و پنجره های چوبی نیز نیاز به روکش شدن و یا رنگ آمیزی دارند تا از نفوذ رطوبت، بید زدن و دیگر عوامل در امان باشند. استفاده از در و پنجره های ساخته شده با چوب های بسیار مرغوب نیز هزینه های ساخت را بسیار بالا می برد.
در میان در و پنجره های مورد استفاده، در و پنجره های آلومینیومی از نظر وزنی مناسب هستند اما در صورتی که از آلومینیوم مرغوبی در تولید آن ها استفاده شده باشد که بدیهی است هزینه بیشتری را در پی خواهند داشت. معمولا برای کاهش هزینه ها از آلومینیوم های نامرغوب با ضخامت های نازک در ساخت این در و پنجره ها استفاده می شود اما غالبا استقامت کافی ندارد و عمر آن ها کوتاه است.
امروزه در و پنجره های چوب پلیمر را به عنوان کالای جایگزین در و پنجره PVC می دانند که ساخته شده از پلی پروپلین و خاک اره است. در و پنجره های کامپوزیتی نیز به ندرت در کشورما تولید می شوند که هزینه های بسیار بالایی دارند؛ ضمن اینکه برای تولید آن ها نیز به ماشین آلات پیچیده ای نیاز است.
اهميت استراتژيكی كالا در دنيای امروز | طرح تولید در و پنجره PVC
تولید پروفیل های پی وی سی از چنیدن دهه قبل در اروپا آغاز شده است. استفاده از در و پنجره PVC در ایران نیز به سال 1357 بازمی گردد که تولیدات آن به صورت محدود آغاز گردید. اما گسترش استفاده از این محصول برای صرفه جویی در مصرف انرژی به سال 1380 بازمی گردد؛ چراکه صرفه جویی در انرژی دارای تاثیر بسزایی در رشد اقتصادی کشور نیز می باشد.
از سویی دیگر به دلیل افزایش جمعیت و بزرگ شدن شهرها، مردم به دلیل اینکه در و پنجره PVC عایق صوتی مناسبی است، تمایل دارند از این نوع برای خانه های خود تهیه کنند تا از سر و صدای زیاد بیرون از خانه در امان باشند.
در ایران غالبا از پنجره های آهنی و آلومینیومی استفاده می شود. با توجه به افزایش قیمت جهانی آلومینیوم و مشکل در تولید این متریال، استفاده از این ماده اولیه برای ساخت در و پنجره، صرفه اقتصادی ندارد و لازم است در و پنجره PVC به صورت گسترده، جایگزین آن گردد.
دانش فنی و فرآیند تولید
در روش های مختلف فرم دهی پی وی سی از جمله اکسترودر، کلندر، تزریق، پرس با استفاده از فرم دهی مواد مذاب، فرم دهی خمیری و … به درجات مختلفی از سرعت فرم دهی و سیالیت مواد مذاب نیاز است. به عنوان مثال در فرآیند تزریق در مقایسه با فرآیند اکسترودر به پی وی سی با غلظت کمتری نیاز است.
پی وی سی به صورت کلوخه، گرانول و یا پودر آماده فرآیند ذوب می شود. نوع مواد اولیه و فرمولاسیون مواد در تهیه محصول مطلوب بسیار حائز اهمیت است. بنابراین PVC از مواد پلاستیکی است که با استفاده از اکسترودر در تولید لوله، پروفیل، شیلنگ، روکش کابل و عایق مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از اکسترودر به عنوان دستگاه های فرم دهنده در زمینه تولید پی وی سی بسیار ضروری است چراکه منجر به بهبود خواص، کیفیت پی وی سی و افزایش مقاومت آن ها می گردد.
در اولین قدم برای ایجاد فرمولاسیون مناسب، پودر پی وی سی به همراه دیگر مواد افزودنی در مخزن اکسترودر ریخته می شوند تا مواد اولیه مناسب ایجاد شود. ممکن است آزمایش های مختلفی نیز برای به دست آوردن ترکیب مورد نظر طی این مرحله صورت بگیرد.
مواد اولیه در داخل اکسترودر به حالت خمیری در می آیند و سپس به وسیله ابزار اکستروژن که نازل نامیده می شوند، شکل مناسب خود را می گیرند. جسم اکسترود شده وارد دستگاهی دیگر که قابل کالیبره کردن است، می شود و ابعاد لازم را به خود می گیرد.
پس از اتمام مراحل کالیبره کردن، جسم خروجی برای عملیات خنک کاری نهایی فرستاده می شود. پس از این سیستم کشش، با استفاده از نیروی لازم و یکنواخت اقدام به جدا کردن پروفیل از دستگاه کالیبره می کند.
حالا پروفیل آماده است تا توسط اره رومیزی که به صورت اریب در کنار اکسترودر قرار دارد، برش بخورد. پس از این پروفیل ها جمع آوری می شوند و به سمت قسمت مونتاژ هدایت می گردند و با استفاده از عملیان سوراخ کاری، جوشکاری، تمیز کاری و … قالب در و پنجره های پی وی سی تولید می شوند.
پس از اتمام مرحله مونتاژ، نوار آب نبدی بر روی در و پنجره PVC نصب می شود و در نهایت نیز با مونتاژ یراق آلات و نصب شیشه دو جداره، فرآیند تولید به پایان می رسد.
به منطور اطمینان از کیفیت در و پنجره PVC تولید شده آن ها را به بخش کنترل کیفیت می فرستند تا تست های لازم شامل تست ضربه، حرارت، نور . … انجام شود. برای آشنایی بیشتر با سایر طرح توجیهی صنعتی های نگارش شده توسط تیم کاردوک کلیک کنید.
مواد اوليه مورد نیاز برای تولید در و پنجره PVC
خصوصیات و ویژگی های نهایی در و پنجره PVC وابسته به ویژگی های مواد اولیه آن ها می باشد. پلی وینیل کلراید ماده ای سخت و بی رنگ است که از پایداری گرمایی محدودی برخوردار می باشد و در هنگام گرم شدن به دیگر سطوح فلزی می چسبد. به همین دلیل نیاز است با دیگر مواد مخلوط گردد تا به ویژگی های مورد نظر دست یابد. از مهم ترین موادی که در ترکیب در و پنجره PVC استفاده می شود، می توان موارد زیر را نام برد:
- بسپار
- پايدار كننده ها
- نرمساز ها
- افزاينده ها (ارزان كننده ها)
- روان كننده ها
- پركن ها
- رنگدانه ها
- كمک فرآيندهای بسپاری
- اصلاح كننده هاي ضربه
ماشين آلات و تجهيزات اصلی خط توليد | طرح تولید در و پنجره PVC
برای تولید در و پنجره PVC به برخی ماشین آلات و تجهیزات در خط تولید نیاز است که اسامی آن ها را در ادامه آورده ایم:
- P.V.C and Compound Mixer
- Extrusion lines
- Extrusion Tooling Detials
- Window Production (Window and Door Assembly Machine)
- Isolated Glass Production
از دیگر ماشین آلات و تجهیزات جانبی مورد نیاز در خط تولید در و پنجره PVC می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- Testing and Examination Equipment
- Contilerer Rolling Machine
- Cooling System
در ادامه ليست تجهيزات مورد نیاز خط توليد را آورده ایم:
- P.V.C and Compounds Mixer
- Inside Silo for Dry Dlend
- Extruder Lines
- Tools for Window System
- Window Production
- Isolate Glass Production
- Outside Silo for P.V.C
- Compressors
- Water Cooling Sistem
خدمات قابل ارایه کاردوک به طرحها و واحدهای تولید کننده
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
- ارائه خدمات در انتخاب ماشین آلات، تاسیسات عمومی و طراحی سایت پلان
- تامین نیروی انسانی نصب و راه اندازی ماشین آلات و تاسیات عمومی طرح تولید
- مشاوره فرمولاسیون مواد اولیه
- مشاوره اصلاح تکنواوژی، نوسازی و بازسازی واحدهای قدیمی
- مشاوره صادرات محصول با کیفیت به کشورهای دیگر
- تهیه طرح توجیهی و امکان سنجی طرح با استفاده از نرم افزار کامفار توسط متخصصین کارآمد مهندسی
- ثبت نام در سامانه بهین یاب و سامانه مختلف
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.