طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه ( آبمیوه پالپ دار )
طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه با توجه بیشتر مردم به حفظ سلامتی خود، می تواند با بازدهی بالایی همراه بوده و برای سرمایه گذار و تولید کننده سود آور باشد. هدف از نوشتن طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه ، امکان سنجی مالی، فنی، بازار، سیستمی و … است تا بتوان بررسی کرد تحت چه شرایطی می توان پروژه را اجرایی کرد. آب میوه ها از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند و متناسب با میزان میوه طبیعی که در آن ها وجود دارد، در انواع مختلفی تولید و به دست مصرف کنندگان می رسند. چنانچه علاقه مند به فعالیت در این زمینه می باشید، جهت آشنایی با تمامی جوانب طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه تا انتهای این مقاله از سایت کاردوک همراه ما باشید. جهت ارائه سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
معرفی محصول | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
محصول مورد بررسی در طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه ، آبمیوه است که از نظر اجرا و یا عدم اجرای فرآیند شفاف سازی در دو نوع آب میوه های شفاف و زلال و آب میوه های کدر و پالپ شده تولید می شوند.
البته آب میوه ها بر اساس میزان میوه طبیعی که در آن ها وجود دارد نیز در سه گروه آب میوه، نکتار میوه و شربت میوه قرار می گیرند. تفاوت این سه نوع آب میوه این است که در آب میوه ها، 100 درصد میوه طبیعی، در نکتار میوه، بین 25 تا 50 درصد میوه طبیعی و در شربت میوه ها بین 6 تا 30 درصد میوه طبیعی وجود دارد. به طور کلی به آب میوه هایی که شفاف هستند، آب میوه و به آب میوه هایی که کدر می باشند، نکتار می گویند.
البته لازم است اشاره کنیم اینکه آب میوه تولیدی از یک میوه شفاف و یا کدر باشد، تا حد زیادی وابسته به نوع میوه نیز می باشد. به عنوان مثال آب برخی از میوه ها شامل سیب، انگور، آلبالو و … شفاف است اما آب برخی دیگر از میوه ها همانند هلو، پرتقال، زرد آلو و … کمی کدر می باشند. در نظر داشته باشید که کدر بودن آب یک میوه به معنای نکتار بودن آن نیست، چراکه پرتقال دارای آب کدری است اما از آن برای تولید آب میوه، نکتار و شربت میوه استفاده می شود.
آنچه که منجر به ایجاد تفاوت میان آب میوه های شفاف و نوشابه های حاصل از آن با دیگر نوشابه ها می شود، اجرای عمل پرس کردن و فرآیند شفاف سازی می باشد. پس از اتمام مراحل شفاف سازی، آب میوه دارای غلظت بیشتری نسبت به قبل است.
در مراحل رقیق کردن، متناسب با میزان آبی که به محصول رقیق شده اضافه می شود، دیگر محصولات شامل نکتار و یا شربت به دست می آید.
کد آیسیک محصول | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، برای محصول مورد بررسی در طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه، کد آیسیکی معرفی نشده است اما می تواند در دسته محصولات غذایی و آشامیدنی ها دسته بندی شود. بر این اساس فرآیند عمل آوری و حفاظت از فساد میوه ها و سبزیجات (نباتات) با کد شماره 1513 دسته بندی می گردد.
موارد مصرف و كاربرد محصول مورد بررسی در طرح طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه
محصول مورد بررسی در طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه ، آب میوه است که از آن به طور مستقیم برای نوشیدن استفاده می گردد.
بررسی كالاهای جايگزين و تجزيه و تحليل اثرات آن بر مصرف محصول
هر انسان بزرگسال به روزانه 5.1 الی 5.2 لیتر مایعات نیاز دارد؛ این میزان برای کسانی که در مناطق گرمسیری ساکن هستند و یا فعالیت های شدید بدنی دارند، بیشتر نیز می باشد.
یکی از راه های رفع عطش، نوشیدن نوشابه ها و آب میوه های غیرالکلی است که با توجه به افزایش تولیدات در این زمینه، امروزه مصرف کنندگان برای انتخاب نوع نوشابه و یا آب میوه، دارای حق انتخاب بیشتری می باشند.
با اینکه در حال حاضر نیز نوشابه های گازدار طرفداران خاص خود را دارند، اما کارشناسان فعال در این زمینه اقدام به عرضه نوشابه های کم کالری و انرژی زا نیز نموده اند. در این میان آب میوه نیز برای رفع عطش بسیار مناسب است که از نظر ارزش غذایی بر نوشابه ها ارجح تر می باشد.
متخصصین تغذیه توصیه می کنند که افراد در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه ها و انواع سبزیجات استفاده کنند. استفاده از آب میوه ها به مراتب آسان تر از میوه ها می باشد، ضمن اینکه دارای خواص بیشتری نیز هست.
طی دهه های اخیر، هم راستا با افزایش میزان آگاهی های بهداشتی و عمومی افراد و توجه بیشتر آن ها به حفظ سلامتی، استفاده از انواع آب میوه نیز بسیار افزایش یافته است.
از محصولات جایگزین برای انواع آب میوه، می توان به نوشابه های گازدار، ماءالشعیر، میوه های تازه و … اشاره کرد. اما در نظر داشته باشید که آب میوه ها به دلیل داشتن ویتامین های مختلف، نسبت به نوشابه های گازدار و ماء الشعیر ها ارزش غذایی بالایی دارند. همینطور نسبت به میوه ها نیز ماندگار تر می باشند و استفاده آن ها آسان تر است.
اهميت استراتژيكی كالا در دنيای امروز
آب میوه ها از پرمصرف ترین نوشیدنی ها در تمام جهان هستند و استفاده گسترده از آن ها، بیانگر اهمیت استراتژیکی شان می باشد. بنابراین رسیدن به خودکفایی در زمینه رشد و پرورش انواع میوه جات می تواند کشور را در این زمینه از واردات بی نیاز کند.
كشورهای عمده توليد كننده و مصرف كننده
کشور آمریکا به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده آب میوه در جهان می باشد و پس از آن جایگاه دوم و سوم به کشورهای سوئیس و آلمان اختصاص دارد.
کشور آمریکا ضمن اینکه بزرگ ترین مصرف کننده آب میوه در جهان است، خود بزرگ ترین تولید کننده آب میوه در سراسر جهان نیز می باشد. پس از آمریکا کشورهای چین و آلمان به عنوان بزرگ ترین تولید کنندگان آب میوه در جهان شناخته شده اند.
در رابطه با مصرف آب میوه در سراسر جهان، باید به این نکته اشاره کنیم که تقریبا تمامی کشورها در سراسر جهان، متناسب با جمعیت خود از آب میوه ها استفاده می کنند. در حال حاضر آب میوه های ایرانی نیز به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و همسایه نیز صادر می شوند.
مواد اوليه مورد نیاز | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
برای تولید آب میوه به برخی مواد اولیه نیاز می باشد که در این قسمت به مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آب میوه پرتقال اشاره کرده ایم:
- كنسانتره ميوه پرتقال
- شكر
- اسيد سيتريک
- پرتقال
- قوطی فلزی
دانش فنی و فرآیند تولید محصول
برای تولید آب میوه، نکتار و شربت میوه، لازم است ابتدا میوه ها تبدیل به کنسانتره گردد و سپس از کنسانتره محصول مورد بررسی در طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه تولید شود. دلیل استفاده از کنسانتره برای تولید آب میوه، نگهداری آسان آن به دلیل داشتن حجم کمتر نسبت به آبمیوه می باشد. در ادامه به اختصار به مراحل تولید آب میوه پرداخته ایم:
1.مخلوط كردن | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
متناسب با نوع محصول مورد بررسی در طرح تولید آبمیوه و یا قطعات میوه شامل آب میوه، نکتار میوه و شربت میوه، ابتدا کنسانتره را با آب، شکر و اسید سیتریک مخلوط می کنند. لازم است برای رقیق کردن کنسانتره از آبی که عاری از مواد معدنی است، استفاده گردد تا ترکیب طبیعی آب میوه را بهم نزند. همینطور برای اینکه از ایجاد رسوب در داخل کنسانتره جلوگیری گردد، لازم است آب دارای ویژگی های مخصوصی باشد.
لازم به ذکر است که بهتر است شکر مورد استفاده نیز از نوع مخصوصی باشد تا منجر به ایجاد رنگ کدر در آبمیوه نگردد. تمامی مواد اولیه گفته شده با رعایت شرایط لازم در داخل تانک های دارای همزن به صورت یکنواخت، همزده می شوند.
2.فيلتراسيون
برای اینکه مواد جامد معلق که در اثر ترکیب آب و شکر ایجاد شده است، از مخلوط جدا شود، طی این مرحله آب میوه از یک فیلتر عبور داده می شود.
3.هواگيری
ممکن است در هنگام هم زدن آب میوه، کمی هوا نیز در آن حل شود که می تواند منجر به ایجاد تغییرات اکسیداتیو گردد. از همین رو آب میوه را طی این مرحله از دستگاه هواگیر عبور می دهند تا هوای داخل آن خارج گردد.
برای هواگیری، لازم است آب میوه به صورت یک لایه نازک فیلم از سطح استوانه عبور داده شود و هوای داخل آن تحت خلاء، خارج شود.
4.پركنی
عمل پر کنی یا قبل از فرآیند پاستوریزاسیون و یا بعد از آن انجام می شود. در صورتی که این فرآیند قبل از پاستوریزاسیون صورت گیرد، لازم است آب میوه به صورت ولرم و دارای تقریبا دمای 60 درجه باشد؛ اما در صورتی که این فرآیند پس از عمل پاستوریزاسیون انجام شود، لازم است آب میوه دارای دمای 92 درجه سانتی گراد باشد. در حالت دوم آب میوه با دمای حداقل 85 درجه سانتی گراد در داخل بسته بندی مورد نظر پر می شود.
4.سرد كردن
از پس از فرآیند پر کنی داغ و یا عمل پاستوریزاسیون، دمای آب میوه سریعا تا دمای 30 الی 35 درجه سانتی گراد کمتر می شود. این موضوع برای پایداری میکروبیولوژیکی و هم کیفیت چشایی آب میوه بسیار مهم است.
اگر مرحله سرد کنی با رها کردن بطری ها به حال خود انجام شود، مدت زمان طولانی نیاز است که تاثیر منفی در طعم و رنگ آبمیوه می گذارد.
5.انبار كردن
پس از به پایان رسیدن مرحله اتیکت زنی و بسته بندی، آب میوه ها به مدت 5 روز در انبار قرنطینه نگهداری می شوند که منجر به ایجاد تعادل در طعم آب میوه می شود.
اضافه کردن قطعات میوه به آب میوه | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
برای اینکه قطعات میوه به آب میوه اضافه شود، لازم است مراحل زیر طی شود:
1.شستشو و تميز كردن ميوه
در ابتدا، لازم است که تمامی آلودگی های سطحی میوه ها کاملا از بین بروند. به همین دلیل میوه ها را در حوضچه های مخصوصی قرار می دهند و آن ها را در آب خالص غوطه ور می کنند.
حوضچه هایی که میوه ها در آن قرار می گیرند، دارای شیب و همینطور دریچه تخلیه هستند؛ ضمن اینکه در برخی کارخانه ها نیز هوای فشرده در پایین این حوضچه ها جریان دارد و شستشوی میوه ها با سرعت بالاتری انجام می شود.
2.درجه بندی
در این مرحله میوه ها بر اساس اندازه درجه بندی می شوند تا ماشین های پوست گیری و برش دهنده، بتوانند قطعات یکنواخت تری را ایجاد کنند.
3.پوست گيری
متناسب با نوع میوه، طی این مرحله از پوست گیری های مکانیکی استفاده می شود. لازم به ذکر است گاهی پوست گیری میوه ها با دست و یا سود نیز صورت می گیرد.
4.بلانچينگ
در بافت میوه ها، مقادیری هوا وجود دارد که باید با آب خالص جایگزین گردد؛ این فرآیند برای موفقیت آمیز بودن فرآیند پاستوریزاسیون اجباری است تا بافت میوه آسیب نبیند.
برای بلانچینگ، قطعات میوه در آب نسبتا داغ غوطه ور می شوند و سپس آن ها را تحت خلاء قرار می دهند. در چنین حالتی، هوا از بافت های میوه ها خارج شده و آب جای آن را خواهد گرفت.
5.پركردن در قوطی | طرح تولید آبمیوه با قطعات میوه
بلافاصله پس از بلاچینگ، زمانی که هنوز میوه ها خیلی داغ هستند، آن ها را در داخل قوطی های مخصوص قرار می دهند و سپس شربت و یا آب میوه ها را نیز به آن ها اضافه می کنند.
پر کردن قوطی ها تا 90 درصد گنجایش صورت می گیرد و ده درصد بالای آن خالی می ماند. به همین دلیل پیش از درب بندی قوطی ها لازم است که هوای آن ها خارج گردد.
لازم است اشاره کنیم که برای بسته بندی آب میوه ها از انواع بسته بندی شامل ظروف شيشه ای، ظروف فلزی (قوطی آلومينيومی و آهنی)، ظروف كارتنی (تتراپک)، كيسه های آلومينيومی مجوف (دوی پک و چيير پک)، بطری پلاستيكی (Pet) و … استفاده می شود.
ماشين آلات و تجهيزات مورد نیاز
برای راه اندازی خط تولید آب میوه به سرمایه نسبتا زیادی نیاز است، چراکه باید ماشین آلات استیل و ضد زنگ خریداری شود. برای خرید ماشین آلات می توان پیکیج های آن را از شرکت های سازنده خارجی تهیه نمود:
- دستگاه ژنراتور بخار
- پکیج آماده سازي ميوه
- پکیج آماده سازي آب ميوه
- پکیج پاستوريزاسيون و بسته بندي
- پکیج كنترل كيفيت و آزمايشگاه
جهت دریافت بررسی مالی و اقتصادی طرح تولید انواع آبمیوه از کنسانتره و پوره میوه با کارشناسان ما تماس بگیرید .
خدمات قابل ارایه کاردوک به طرحها و واحدهای تولید کننده
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
- ارائه خدمات در انتخاب ماشین آلات، تاسیسات عمومی و طراحی سایت پلان
- تامین نیروی انسانی نصب و راه اندازی ماشین آلات و تاسیات عمومی طرح تولید
- مشاوره فرمولاسیون مواد اولیه
- مشاوره اصلاح تکنواوژی، نوسازی و بازسازی واحدهای قدیمی
- مشاوره صادرات محصول با کیفیت به کشورهای دیگر
- تهیه طرح توجیهی و امکان سنجی طرح با استفاده از نرم افزار کامفار توسط متخصصین کارآمد مهندسی
- ثبت نام در سامانه بهین یاب و سامانه مختلف
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.