طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت چیست ؟ ایران براساس مزیت های اقلیم های طبیعی ، زیبا وبی نظیرمناطق مختلف کشور و همزمان برخورداری از مزیت های کمی و کیفی وجود زیر ساخت های مدرن ارایه خدمات درمانی ، پزشکان وکادر متخصص در حوزه های بهداشت ، درمان و علوم پزشکی دربیشتر استانهای کشور به موازات هزینه های مناسب درمان نسبت به کشورهای منطقه ، پتانسیل اجرای پروژه های متعدد گردشگری سلامت برای مددجویان خارجی علل الخصوص بیماران کشورهای همسایه را بصورت کاملاً رقابتی دارد .کسب جایگاه مناسب کشور در گردشگری سلامت نیازمند شبکه سازی و انسجام و گسترش طرح های اقتصادی جدید و استفاده ساماندهی شده از امکانات موجود است براساس آمار منتشر شده ایران در سال 2020، در میان 110 کشور جهان رتبه 46 را در گردشگری سلامت داشته است وبه نقل از اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت سالانه تا یک میلیون گردشگر درمانی وارد کشور شده اند لذا بستر سازی هدفمند و مناسب جهت معرفی پروژه های سرمایهگذاری ، شناساندن متحصصین پزشکی، مراکز درمان بیمارستانی، کلینیکها، مراکز خدماتی هتلها، سامانه های خدمات رسان آنلاین ، انجمنها، راهنمایان تور و آژانسهای فعال در حوزه گردشگری سلامت و طبیعت گردی نقشه راه توسعه هماهنگ این فعالیت های می باشد
طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
اندازه بازار جهانی گردشگری پزشکی در سال 2021 برابر چهار میلیارد دلار ارزش گذاری شده است و انتظار می رود با نرخ رشد مرکب سالانه 32.51 درصد از سال 2022 تا 2030 گسترش یابد. صرفه جویی در هزینه و سرویس ها وخدمات قابل ارایه به مددجویان همانند بهبود مراقبت های بهداشتی، فنآوریهای پیشرفته، داروهای درحال پیشرفت ، دستگاههای پیچیده، سرویس ها مهماننوازی برتر، و مراقبتهای فردی تعدادی از محرکهای اصلی رشد بازار در جوزه گردشگری سلامت هستند. با وجود اينكه ايران داراي پزشكاني توانا، آب و هوايي چهار فصل و مناطق طبيعي با خاصيت درماني بسياري است و هزينه هاي پزشكي در آن، نسبت به ساير كشورهاي منطقه ارزان تر است در حال حاضر سهم مناسبی از بازار این حوزه را نداشته و طرح های اقتصادی جذب گردشگر سلامت در استانهای کشور با مکان سنجی مناسب می تواند زمینه جذاب و موجهی برای سرمایه گذاری باشد
توريسم درماني (TourismMedical) | طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
توريسم درماني يا مسافرت درماني ،مسافرت گردشگران براساس نیاز ومزیت ها به ديگر كشورها براي انجام آزمایشات تشخیصی ، انجام عمل جراحي و انواع مراقبت هاي پزشكي و زیبایی همانند پیوند عضو، جراحی پلاستیک ، جراحی چشم و لقاح مصنوعی و درمان های نا باروری ،جراحی پلاستیک ،کاشت مو ، دندانپزشکی ،جراحی کاهش وزن،ارتوپدی، درمان بیماریهای گوش و حلق و بینی ، قلب و عروق ،جراحی و مراقبت از چشم ، درمان های زیبایی غیر جراحی پزشکی،جراحی عمومی ،درمان سرطان وسایر درمان های پزشکی و بهره مندي از عوامل سلامت بخش طبيعي نظير چشمه هاي آ ب معدني و … صورت می پذیرد توريسم درماني، صرفاً معطوف به ارایه خدمات پزشكي نيست وهمزمان با معالجات پزشكي ،به استراحت و فراغت و سياحت در يك مسافرت خارجي بمنظور تامین شرایط محیطی و تسريع در بهبود و سلامت بیماران توجه می نماید در این راستا مزیت های گردشگری مبتنی بر جاذیه های طبیعی وسیاحتی بموازات سطح بالا ی تجربه و توانمندیهای خدمات پزشکی كشور زمینه توسعه پروژ های بخش خصوصی را در تعامل مناسب با متولیان دولتی فراهم می نماید.
اهداف گردشگري سلامت Health Tourism
يکي از اهدافي مسافرت سلامت حفظ، بهبود و بازگردانی مجدد سلامت جسمي و ذهني فرد به مدتي بيش از24 ساعت و کمتر از يک سال است . که توسعه آن بدلیل سادگی دسترسی اطلاعات اینترنتی با امکان مقایسه سطح قیمت و کیفیت خدمات درمان در مناطق مختلف جهان میسر شده است در نتیجه افزایش سریع تقاضا ،زیر ساخت های ارایه خدمات گردشگری سلامت نیز گسترش یافته است. تعییر الگوهای زندگی ، ارزش هاي مصرف کنندگان، مسن تر شدن جمعيت، اقتضائات سيستم خدمات بهداشتی نیز از عوامل دیگر توسعه گردشگري سلامت بوده اند. مجموعه ای از عوامل متعدد سبب شده است تا گردشگري سلامت در حال حاضر در زمره یکی از رو به رشدترين حوزه های کسب وکار اقتصادی کشور براساس توانمندي هاي بالقوه وسيع در ارایه انواع خدمات مختلف گردشگري سلامت باشد .
انواع گردشگري سلامت :
گردشگري تندرستي ( Tourism Wellness ) :
مسافرت به مناطق دارای اقلیم زیبای طبیعت درکوهستان ،جنگل ومناطق خوش آب وهوا داراي چشمه هاي آب معدني و آب گرم و مجتمع ها و دهکده هاي سلامت و بمنظور رهايي از تنش و استرس های زندگي روزمره و تجديد قوا بدون نیاز به مداخله و نظارت پزشکي و در مواردي که گردشگر بيماري جسمي مشخصي نداشته باشد را گردشگري تندرستي می نامند.
گردشگري درماني (Curative Tourism):
مسافرت به مناطقی دارای مزیت های طبیعی درمانی همانند آب هاي معدني، نمکی جهت درمان برخي بيماري ها يا سپری نمودن دوران نقاهت با نظارت و مداخلات پزشکي را گردشگري درماني گويند.
گردشگري پزشکي (Medical Tourism):
مسافرت جهت تشخیص و درمان بيماري هاي جسمي يا انجام عمل هاي جراحي با نظارت پزشکان در کلینیک های تخصصی ، بيمارستان ها و مراکز درماني را گردشگري پزشکي گويند. اين نوع از گردشگري سلامت بيمار می تواند پس از طي مراحل درمان و معالجه، از فضاها و خدمات گردشگري درماني در دوران نقاهت نیز استفاده نماید.
ضرورت اجراي پروژه گردشگري درمانی | طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
وجود مزیت های اقتصادی ،اقلیمی و تحصصی نیروی انسانی زمینه تولید ثروت ،پيشرفت و توسعه در يک فضای زنده،پويا وسالم است. ایجاد بستر و زیرساخت های استاندارد و مورد نیاز نگهداري سالمندان، معلولان و بيماران نيازمند نه تنها ماندن و حضور سخت و نگهداری غیر استاندارد بيماران در منزل و همجواري بيماران با کودکان و اثرات نامطلوب و ناخوشایند اينگونه افراد در منازل می تواند عامل حادثه تلقي شده و آرامش محيط زندگی خانوادگي را با دشواري هاي فراوان روبرو نمايد. لذا ایجاد مراکز شایسته وتحصصی نگهداری افراد ناتوان، بيمار و ميانسالان ومسن ضروری است با توجه به کمبود مراکز اقامت دائم و موقت ارایه دهنده مراقبت هاي مددجویان دارای بسترهای درماني، اقامتي،تفريحي ورزشي و تحت نظارت مستقيم و مستمر پزشکان و متخصصان با امکان انتقال و پذیرش افراد نيازمند به مراقبت هاي پزشکي را در خارج از منزل می تواندفراهم شود.
ملاحظات اجرايي طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
رعايت الگوي فرهنگی يکي از مباني تحقق پروژه توريسم درماني مي باشد، از اينرو به کليات آنها که در فاز طراحي و اجرا عينيت مي يابد، به شرح زير پرداخته شده است:
1- مجتمع ارایه دهنده خدمات درماني، بهداشتي و گردشگري مبتنی بر اصول و ضوابط ناظر و حاکم بر و استاندارهای کشور و حتی فراتر از آن است
2- نه تنها برای مددجويان بلکه توجه به نيازمندیهای همراهان و اعضاء خانواده و مراجعه بستگان برنامه ریزی و تامین فضا و امکانات تفریجی مجموعه صورت می پذیرد.
3- توجه به در خواست اقامت و اثرات مثبت همزيستي وابستگان در درمان و بازتواني سلامت بیمار، زمینه پیش بینی و برنامه ریزی و مهیا نمودن امکانات اقامتی و خدمات مهمانداری کوتاه و بلند مدت آنان درطرح است .
4- ایجاد فضاي سبز و مزرعه گياهان داروئي ،کارگاههاي صنايع دستي وموسیقی و فناوری اطلاعات با همکاری خود مدد جویان و گردشگران سلامت ایرانی وخارجی ومربیان شایسته درطرح برنامه ریزی می شود.
5- براي برون رفت از عوارض شهر نشيني و آسايش تن و روح علاقمند به استراحت در محيط طبيعي، تاسيس مجتمع گردشگري درماني، جاذبه کافي و لازم را براي مددجويان و خانواده هاي آنان فراهم خواهد کرد.
بازيابي سلامت ( Health Recovery ) | طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
در گردشگري درماني هدف بازيابي سلامت و توانمند سازي مددجويان براي دستيابي به استقلال کارکرد هاي فردي است لذا با برنامه ریزی انجام فعاليت هاي کلينيکال و تشخیصی ، ويزيت پزشکان و متخصصان، ارائه مراقبت ها و خدمات کمک درماني به مددجويان نيازمند به اقامت در يک مجتمع سلامت به اجرا گذارده می شوددر طراحی این مجتمع امکانات تفريحي،فرهنگي،ورزشي و اقامتي نیز پيش بيني شده و مددجویان می توانند دوران نقاهت و بازیابی سلامت خود را با آرامش در فضای مطلوب و با حذف زمان و هزينه هاي رفت و آمد و کاهش هزينه هاي جنبي درماني سپری نمایند.
فعاليت هاي اصلي مجتمع بازيابي سلامت
تغذیه درمانی : کاهش یا افزایش وزن برنامه ریزی غذایی آموزش تغذیه صحیح و متناسب با وضعیت جسمانی
معاینات ادواری و تخصصی : دندان پزشکی چشم پزشکی و بیماریهای پوست
مراقبت پزشکی : پزشکی عمومی و داخلی ،طب مکمل و جایگزین ،پرستاری حرفه ای
پیشگیری و بهداشت: آموزش سبک زندگی ،ایمنی و بهداشت محیط ،ممانعت از بیماریهای مسری
روان درمانی : روانشناسی ،مشاوره خانواده ،فیدبک روان
طب فیزیکی و توانبخشی: فیزیوتراپی ، ارگوتراپی، ماساژ درمانی ،کاردرمانی ،لوگر درمانی و…
درمان معنوی : دعا درمانی ،درمان با عرفان
طب ورزشی : آب درمانی ، یوگا ،تمرینات ورزشی ، آروما تراپی، تنفش درمانی ، و….
فعاليت هاي تکمیلی مجتمع بازيابي سلامت:
تفريحي ورزشی(Recreational Sports) | طرح توجیهی مجتمع گردشگری سلامت
به منظور فراهم نمودن محيطي چند منظوره و موثر بر درمان مددجويان، مجموعه اي از امکانات ورزشي ايجاد خواهد شد.تسهيلات مورد نظر براي فعاليت هاي ورزشي،در يک مجتمع ساختماني واحد،قرارنخواهد داشت و امکان بهره گيري چندگانه مددجويان و مراجعين فراهم می گردد لذا طراحي و تامین تسهيلات مطابق باضوابط و استاندارد هاي در زمینه های زیر اجرا خواهد شد:
استخر روباز و سر پوشیده: براي استفاده افرادي است که عمدتا از سلامت نسبي برخوردارند. با امکان سونا، حمام بخار،ماساژ درماني،تنفس درماني، طراحي و اجرا می شود و مجموعه تن آسای SPA به منظور فراهم نمودن امکان متعادل سازي جسم ، ذهن و روح ، ايجاد آرامش و زمينه سازي رويارويي با چالش هاي زندگي
بازي هاي سالني شامل: سالن تنيس روي ميز، بيليارد و نظاير آنها
پيست دوچرخه سواري با امکان استفاده از دوچرخه، سه چرخه، ويلچر (برقي و عادي) و اتومبيل هاي برقي و منطقه محل مناسبي براي پياده روي
بازي هاي زميني: وجود زمين هاي فوتبال (گل کوچک)، بدمينتون، تنيس، بسکتبال و …
تفريحات فرهنگي: وجود زیر ساخت استفاده مناسب از اوقات فراغت مددجويان
سالن اجتماعات : با امکان بهره برداري چند منظوره براي گرد همایی،مراسم،مناسبت ها ، امور آموزش، سمينارهاي بهداشتي درماني،گردهمائي هاي خانوادگي و پخش سینایی و کنسرت های موسیقی
کتابخانه و مرکز کامپيوتر : براي فرهنگ سازی کتابخواني و تشويق مددجويان به استفاده از منابع علمي کتب،مقالات رابا داشتن منابع فراهم مي آورد مرکز کامپيوتر و اينترنت دارای شبکه با امکان دسترسی وایرلس به سرویس ها
کارگاههاي و نمایش صنايع دستي: توجه به فعاليت هاي هنري براي مددجويان با ايجاد کارگاههاي سفال گري، نجاري، خراطي، معرق کاري برای مددجويان مشتاق به آموزش يا فراگيري هنرهاي سوزن دوزي، سرمه دوزي، ساخت جواهرات تزئيني به انضام گالری هنری ملحوظ شده است .
امکانات اقامتي : جهت فراهم نمودن تسهيلات اقامتی مورد نیاز مخاطبين طبق “ضوابط آئين نامه ها و استاندارد مرتبط با تاسيسات گردشگري شامل ویلا ،هتل آپارتمان به انضمام رستوران و فضای سبز رفع خستگي و تمدد اعصاب مددجويان ، محل بازي کودکان در نظر گرفته می شود .
دفتر خدمات گردشگري و اطلاع رسانی :مبتنی بر ساختار فیزیکی و مجازی در محیط اینترنت به منظور پاسخگویی به خدمات مورد نیاز مدد جویان و اطلاع رسانی وبازار سازی و بازاریابی در نظر گربته شده است
خدمات عمومي : ارائه خدمت به مددجوياني سکون نیازمند ارایه سرویس های عمومی و فروشگاهی ، هايپر مارکت ،خياطي ،خشکشوئي ،عکاسي و فيلمبرداري درنظر گرفته می شود
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید