طرح توجیهیطرح توجیهی خدماتی

منتور کیست و منتورینگ چیست

منتور کیست و منتورینگ به چه صورت است؟ دنیای تجارت و مدیریت نیز مانند دیگر علوم دچار تغییرات و پیشرفت هایی شده است. یکی از مفاهیم تازه ای که به این عرصه وارد شده منتوری است که معنای بسیار نزدیکی با کوچینگ دارد. اما تفاوت های اجرایی و نتایج حاصل از به کارگیری این دو استراتژی در سازمان ما را بر آن داشت تا مقاله مختص منتوری بنویسیم. برای درک بهتر منتوری و منتورینگ در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

 

برای دریافت مشاوره کسب و کار از کارشناسان مجرب مرکز کاردوک می توانید از طریق شماره 02166418908 تماس حاصل نمایید.

 

منتور و منتورینگ چیست؟

منتورینگ به عنوان یک رابطه حرفه‌ای اطلاق می‌شود که در آن یک فرد با تجربه (منتور) به یک فرد دیگر با تجربه و دانش کمتر (منتوری) کمک می‌کند تا مهارت و دانشش را در یک زمینه تخصصی مشخص ارتقا دهد. منتور در واقع شخصی است حرفه‌ای در یک زمینه کاری که می‌تواند به کسی که دارای مهارت و تجربه کمتر هست، برای شروع و یادگیری فوت و فن کار به عنوان یک راهنما و همراه حضور داشته باشد و تا حد امکان از اتلاف انرژی بکاهد. در این رابطه به کسی که تجربه کمتری دارد منتوری گفته می‌شود.

منتور چی کار می کند؟

زمانی که رابطه منتور و منتوری شکل می‌گیرد، منتور کارهای زیر را انجام می‌دهد؛

  • منتوری را درمورد یک موضوع خاص آموزش می‌دهد
  • یک مهارت خاص منتوری را پرورش می‌دهد
  • رشد منتوری را با در اختیار گذاشتن منابع و شبکه‌ها تسهیل می‌کند
  • منتوری را به چالش می‌کشد تا پیشرفت بکند
  • ایجاد یک محیط امن یادگیری برای پذیرش ریسک
  • بر روی پیشرفت کلی منتوری تمرکز دارد

چرا سازمان ها برنامه رسمی منتوری را اجرا می کنند؟

علاقه به منتورینگ در طی سال‌ها تحت تاثیر وضعیت اقتصادی تغییرات زیادی کرده است. برای مثال نیروی کار متشکل از زنان نسبت به گذشته بیشتر شده است و یا با پیشرفت تکنولوژی و خودکار شدن بسیاری از کارها، کارمندان خود را در جایگاه متفاوتی می‌بینند، همین موضوع بر عملکرد آن‌ها تاثیر می‌گذارد.

با این تغییرات، استخدام و حفظ پرسنل برای کارفرمایان دشوارتر می‌شود. با کوچک‌تر شدن شرکت‌ها، کارفرمایان به دنبال ایجاد محیطی هستند که کارمندان فرصت کافی برای رشد و پیشرفت داشته باشند. از طرفی نگاه بالا به پایین به کارمند دیگر نمی‌تواند موجب ترقی و رسیدن به اهداف سازمان شود.

از طرفی سازمان‌ها دریافته‌اند که امروزه کارمندان رویکرد انعطاف پذیرتری نسبت به کار دارند. همین موضوع باعث شده کارکنان وفاداری کمتری نسبت به سازمان داشته باشند. با توجه به مطالب گفته شده سازمان‌ها به دنبال یک برنامه استراتژیک با کمک منتوری هستند. یک نمونه برنامه منتوری شامل موارد زیر می‌باشد.

  • استخدام
  • حفظ
  • توسعه حرفه ای
  • توسعه نیروی کار چند فرهنگی

آیا منتوری به طور طبیعی اتفاق می افتد؟

بله منتوری به طور طبیعی در یک سازمان اتفاق می‌افتد؛ اما در این حالت تنها تعداد معدودی از کارکنان می‌توانند از مشاوره و مزایای منتور استفاده کنند. در حالی که آموزش رسمی یا ساختاری منتوری را در سطح گسترده‌تر شرکت اجرا می‌کند، این گونه سود و ارزش شرکت رشد بیشتری خواهد داشت.

چرا سازمان ها به یک برنامه ساختاری منتوری احتیاج دارند؟

با وجود آن که مدیران بسیاری از رفتارهای منتوری را به صورت غیررسمی انجام می‌دهند، اما شکل دهی یک برنامه ساختار یافته آموزشی تفاوت زیادی دارد. تفاوت کیفی مشخصی بین روابط مدیر- کارمند و منتور ومنتوری وجود دارد.

نقش مدیریتی

مدیر در رابطه با کارمندان تلاش می‌کند تا به اهداف بخش و شرکت برسد. مدیر وظایف را تعیین می‌کند، نتیجه و عملکرد را ارزیابی می‌کند و بر این اساس افزایش حقوق و ارتقا را در نظر می‌گیرد.

کارکنان در رابطه با مدیرشان تنها نقاط قوت خود را نشان می‌دهند و نقاط ضعف خود را در محیط کار پنهان می‌کنند. چرا که زندگی کاری آن‌ها به نگرش مدیرشان نسبت به آن‌ها ارتباط دارد.

نقش منتوری و منتورینگ

یک رابطه منتور و منتورینگ بر توسعه مهارت‌های حرفه‌ای و ابعاد شخصیتی تمرکز دارد. به این ترتیب منتور کار فعلی منتوری را ارزیابی نمی‌کند و در مورد افزایش حقوق و ارتقا تصمیم گیری نمی‌کند.

این نوع رابطه منجر به ایجاد یک محیط امن برای یادگیری می‌شود. جایی که منتوری احساس می‌کند می‌تواند به صورت آزادانه و صادقانه بحث کند و نگران پیامدهای منفی آن هم نباشد.

پس نقش مدیر و منتور متفاوت است، به همین دلیل هیچ وقت برنامه منتوری با گزارش کار منتور در یک ردیف قرار نمی‌گیرند.

منافع حاصل از منتورینگ چیست؟

برنامه ساختار یافته منتورینگ برای سازمان، منتور و منتورینگ عوایدی زیادی دارد. یک برنامه موفق منتوری برای سازمان فوائد زیر را به ارمغان می‌آورد.

  • بالا بردن ابتکار استراتژی کسب و کار کاهش هزینه‌های مالی بهبود بهره وری
  • بالا بردن حس همکاری بین بخش‌های مختلف شرکت
  • افزایش سرعت انتقال اطلاعات و حفظ تجربه کارمندان با تجربه
  • ایجاد ارتباط میان کارمندان برای به دست آوردن اطلاعات و دانش لازم
  • ایجاد فرهنگ منتوری میان کارمندان، به طوری که به طور مداوم باعث رشد و پیشرفت همه کارمندان می‌شود

چطور یک سازمان زمان مناسب منتوری به صورت یک ساختار را تشخیص دهد؟

در سازمان‌هایی که کارمندان مورد ارزیابی قرار می‌گیرند و فرصت‌هایی برای آن‌ها فراهم می‌شود تا بتوانند رشد کنند؛ می‌توان گفت شروع یک برنامه منتوری نتیجه بخش خواهد بود. در بهترین حالت برای شروع برنامه منتوری سازمان دارای ویژگی‌های زیر می‌باشد.

  • برنامه مدیریت عملکرد
  • شایسته سازی
  • سیستم آموزشی ارزشمند
  • آموزش تنوع
  • فرایند برنامه ریزی متوالی
  • برنامه توسعه مدیریت
  • اهداف استراتژیک تجارت

به علاوه تمام موارد گفته شده باید افرادی در رده‌های بالاتر وجود داشته باشند که دارای ابتکار عمل در برنامه منتوری باشند و به پیشروی و اجرای برنامه کمک کنند.

برای اجرا و هماهنگی برنامه منتوری یک مدیر نیز لازم است. این شخص باید فردی مورد اعتماد، با اقتدار، دارای مهارت‌های ارتباطی و مدیریتی باشد. سمت مدیریت برنامه منتوری تمام وقت نیست، بنابراین این فرد معمولا شخصی در واحد منابع انسانی یا بخش آموزش است.

بنابر آن چه که گفته شد، منتورینگ یکی از راه‌های توسعه و پیشرفت کاری است که شما می‌توانید از همان شروع کارتان از مزایا و کمک افراد متخصص بهره مند شوید. در مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک با استفاده از تجربه افراد موفق و آموزه‌های لازم برای موفقیت در مشاغل مختلف می‌توانیم شما را جهت شروع به کار در هر زمینه شغلی راهنمایی کنیم. مشاوران ما می‌توانند به شما کمک کنند تا با برآورد سرمایه لازم، بهره‌مندی از امکانات موجود، استفاده از یارانه‌ها و تسهیلات مربوطه برای ایجاد کار و…. شما را در ارتقای سازمان‌تان یاری دهند.

همچنین مشاوران مرکز کاردوک به شما می‌توانند در زمینه عارضه یابی سازمانی جهت ارتقای بهره‌وری فعالیت‌تان مشاوره ارائه دهند. 

 

برای دریافت مشاوره در زمینه کسب و کار می‌توانید با مشاوران مرکز مشاوره کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره